Turizmus koronavírus idején: a belföldi szálláshelyek jól jártak

by fnora

Az idei nyáron szárnyalt a belföldi turizmus, sokkal jobb számokat hozott, mint tavaly ilyenkor. A foglalások alapján jól látszik, hogy ősszel is kiemelkedő lehet a forgalom a hazai turizmusban.

A járványügyi helyzet miatt augusztusban és júliusban is többen utaztak belföldön, mint az előző években, és ez jót tett a belföldi turizmusnak. Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az M1 Ma délelőtt műsorában elmondta: a Balaton, a Tisza-tó környékén és az Őrségben is nehéz volt szállást találni az augusztusi hosszú hétvégére, szinte teltházzal üzemeltek a szálláshelyek. Budapesten a külföldi turisták adták a vendégforgalom túlnyomó többségét, így a fővárost jobban érintette a járvány, mint a vidéki célpontokat. Az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, a V4 országaiból és Kínában is sokan érkeztek a korábbi években, az ő elmaradásuk pedig nehéz helyzetbe hozta a főváros szállodáit, szolgáltatóit az idei évben.

Az utazási kedv tehát nem csökkent és a következő időszakra sokan előre szeretnének gondolkodni, a foglalásoknál ugyanis jelentős kedvezménnyel járhat a korábbi foglalás. Tervezni viszont most nem könnyű, hiszen minden attól függ, hogy milyen lesz a járványügyi helyzet. Jelen pillanatban a szakértő szerint az őszi utazásokat illetően belföldi célpontokat érdemes kiszemelni, hiszen nem tudni, milyen szabályozások lesznek érvényben.

A nemzetközi példákat látva a magyarok a bátrabb utazók közé tartoznak: június-júliusban Horvátországba sok magyar utazott, de más, tengerparti országokban is szívesen töltöttük a nyaralást. Horvátország június-júliusban jó számokat hozott a helyzet ellenére, de Egyiptom, Tunézia, Spanyolország, Törökország turizmusa sokkal jobban megszenvedte a járványt. Elsősorban azokat az országokat érintette érzékenyen a külföldi turisták hiánya, ahol a GDP jelentős részét a turizmus teszi ki – mondta a szakérő.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább