A Szeplőtelen Fogantatás templom 3.rész: Az oltárkép

by franciska

Gedai György a templom kántorának színes előadásából ismerhettük meg a Szeplőtelen Fogantatás templomot, s annak részeit. Rendkívül izgalmas a jobb oldali oltárkép története, amely a templomépítő Károlyi Istvánnak  sajátos  családi képe. 

A templom két oldalhajója egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali pedig Szent Franciskát ábrázolja alamizsnaosztás közben. A kép alkotója Karl Blass osztrák festő, a nazarénus festők egyike.  Szent Franciska Róma társvédőszentje hasonlóan karitatív személyiség volt, mint az árpád-házi Szent Erzsébet, a koldusok támogatója. Szent Franciska mögött egy angyalt ábrázolt a festő, mivel Szent Franciska abban a kegyben részesült, hogy még életében láthatta az őrangyalát.

Károlyi István a kép megrendelésekor arra kérte fel az oltárképet készítő Karl Blass-t, hogy családtagjainak arcvonásait tüntesse fel az alkotáson. A háttérben felbukkanó öreg koldus alakjában a megrendelő, Károlyi István gróf vonásai fedezhetők fel.  A térdelő hölgy a gróf első felesége, Dijon Georgina, akivel 7 évig, felesége haláláig élt házasságban Károlyi István. A gróf második felesége Eszterházy Franciska. A második feleség alakja  Szent Franciska ábrázolásában jelenik meg.  A háttérben megfestett angyal alakjában a gróf korán meghalt lányát, Erzsébet kisasszonyt láthatjuk, aki 18 évesen 1840-ben Rómában balesetet szenvedett. A képen látható kisgyerekek, Károlyi István fiai:  Károlyi Sándor és Károlyi Ede.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább