Történelmi vendéglátás egy karnyújtásnyira

by Ujvári

A városunkban található Fáy Présház Étterem szorosan kapcsolódik előző cikkünkhöz, melyet a Németh Kálmán Emlékházról írtunk. Az ott is említett, a szobrászművész által készített Fóti dal című kép eredetileg itt állt, s csak miután vendéglátóhellyé alakult a présház, került át a művész házába.

A faragott képen a reformkor neves politikusai és közéleti személyiségei láthatók, többek közt Kossuth, Széchenyi, Deák is. Az étteremben is van egy festmény erről a jeles eseményről, mikor Vörösmarty felolvasta híres versét. Mindkét mű bizonyítja hogy az épület fontos értelmiségi találkozóhely volt.

Fáy András az író, politikus, a reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja, a “haza mindenese” az 1830-as évek elején vette meg a földterületet a rajta álló présházzal Károlyi István gróftól. Ezt követően barátainak vásár- és ünnepnapokon kedvelt kirándulási célpontja lett a birtok, különösen szüretek idején.

Ezeken a rendezvényeken jártak ott a fentebb említett politikusok, s az 1840-es években itt született meg a szabadságharchoz vezető eszmék egy része.

Az 1960-as években a présház felújításakor Németh Kálmán – a Fáy-Vörösmarty társaság aktív tagja – készítette a tetőszerkezetet és a székeket, asztalokat, csillárokat is. 1968-ban ő nyitotta meg a felújított Fáy Présházat, ahol innentől kezdve felelevenítették a “Fóti ősz” máig tartó hagyományát.

Bővebb információ az étteremről ITT.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább