Töretlen a fótiak érdeklődése a Károlyi családról

by franciska
Augusztus 19-én délután a Római Katolikus Plébániatemplomban Molnár Krisztina helytörténész és Kiss Eszter képzőművész, tanár tartott tárlatvezetést a Károlyiak a szabadáságharcokban című kiállításról.
Szép számmal jelentek meg fótiak  a Károlyiak a szabadságharcokban című kiállítás tárlatvezetésén, mondta el portálunknak Kiss Eszter képzőművész.
“Jó volt látni, hogy sokan szeretik, tisztelik a Károlyi családot Fóton és kíváncsiak a történelmükre.
Molnár Kriszta a Károlyi család történelmi jelentőségéről, hazafias tetteiről, szociális érzékenységéről, a kultúrát, az egyházakat  támogató tevékenységéről beszélt.
Én pedig, mint képzőművész a történelmi portrékat és eseményeket megörökítő műalkotásokat és alkotóikat mutattam be, valamint a Károlyi huszárok egyenruháját ismertettem, kitérve az egyes viseletdarabok védelmi funkciójára is.
Nagy sikere volt a kiállításban szereplő Szatmári keresztnek és a Károlyi István huszártiszti szablyájának és tarsolyának is.
A kiállítás anyaga az augusztus 22-ei zárást követően – a történelmi műtárgyak kivételével -, a Helyi Értéktár Bizottság kezelésében lévő Fóti Helytörténeti Gyűjteménybe kerül.

A tárlatvezetést követően Mérei Sándor ismertette a templom történetét, a belső terét, külső homlokzatát és az altemplomot az érdeklődőkkel.” – számolt be  a tárlatvezetés élményeiről Kiss Eszter képzőművész.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább