Ön tudja, hol van itt az egykori Szent Márton-templom?

by Karakai Ildikó

Fót szélén, Sikátorpusztán nem könnyű megtalálni a Szent Márton-templom romjait. A neten kutakodva szert lehet tenni némi információra,  de ha nem találkozunk egy segítőkész társasággal lehet, hogy még napokig kóborolunk a környéken.

Nemcsak a romokat megtalálni nehéz, de információhoz jutni sem könnyű a vélhetően a 13. és 14. század fordulóján épült templomról.

Az egyik forrás a templom.hu oldal, ahol megemlítik, hogy a szentély 14. századi. A többi forráshoz hasonlóan itt is kiemelik, hogy 1876-ban Arányi Lajos mérte fel a romokat.

Akkori megállapításai szerint a templom keletelt, téglalap alaprajzú, poligonális szentélyzáródással. Leírása szerint román vagy átmeneti stílusú lehetett. Felmérése idején az északi fal 3 méter magasságig nyúlt fel, és az oromfal is állt, a szentély alapfalai láthatóak voltak.

Egy másik forrás ezt írja: “Az Arányi idejében teljes falmagasságban álló templomfalat a II. világháborúban szétlőtték, és a maradványokat a 70-es években nagyrészt elbontották”.

Mára a templom teljesen elpusztult, néhány mohával borított falmaradvány látszik csak, de a területet megtisztították és bekerítették.

A Szent Márton templommentők – akiket mások mellett a város és a Fóti Római Katolikus Egyházközösség is támogat – információkkal látják el  látogatókat. Megtudhatjuk, hogy a rom műemléki védettség alatt álló szakrális építmény.

Szintén itt olvasható, hogy a számítások szerint a templom méretei a következők voltak: a hajóé  8,4 x 7,4 – 7,2 méter, a szentélyé 4,5 x 6,8 – 6,2 méter, mindenütt 80 centis falvastagsággal.

Érdekes forrás egy blog, melynek szerzője templomromokat keres fel. A pontos helyszínt ő nem árulja el, de nekünk is az ő bejegyzése volt a kiindulópont.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább