Látványos a munkám eredménye! – Közterületi riport Angyal Sándorral

by franciska

A közterület-felügyeleti szabályok betartásáról több cikkben írtunk már portálunkon. November óta működik Fóton közterület-felügyelő, az ő napi teendőit kísértük figyelemmel egy februári hideg délelőtt.

„Fóton rengeteg a szabálysértés a közterületen” – indítja beszélgetésünket Angyal Sándor közterület-felügyelő. Ennek valószínűleg az az oka, hogy öt-hat évvel ezelőtt megszűntették ezt a feladatkört. A lakosságot most újból szoktatni kell a porták előtti közterület-felügyeleti szabályok betartására.

A Somlyó-tónál kezdtük utunkat, ahol a verőfényes februári hidegben öten-hatan korcsolyáztak önfeledten, megfeledkezve arról, hogy nem biztonságos jégpályán tompítják a korcsolyájuk élét. Ráadásul az eső is elkezdett esni; tényleg kockázatot vállalnak azok, akik ebben az időben a tó jegén töltik idejüket.

Többszöri figyelmeztetésre érte el a hivatali munkáját végző Angyal Sándor, hogy a korcsolyázók lejöjjenek a jégről. „Télen ez az egyik legnagyobb gond, hogy ha befagy a tó vize, nyomatékosítani kell az emberekben, hogy ez nem korcsolyapálya,  bármikor beszakadhat”.

Ebben az évszakban még érdemes odafigyelniük a fótiaknak a házuk előtti terület és járda hó- és jégmentesítésére. Ez mindenkinek az érdeke, mert ha a háza előtti szakaszon, járdán esik el valaki, akkor a baleset, esetleg a műtét pénzvonzatát a tulajdonosnak kell kifizetnie.

A közterület-felügyelőtől megtudtuk, hogy a lakosság hozzáállása nagyon jó a közterületi szabályok betartásában: 90%-ban az első felszólításra elviszik a szemetet, az otthagyott autókat!

„Üzemképtelen, lejárt műszaki vizsgás autó nem állhat közterületen. Fót tele van elhasznált autóval, hetven-nyolcvan kocsira raktam ki papírt eddig, de abból hatvanat már elvittek. Ez nagyon jó arány. Ezeket a hivatalos felszólításokat a szélvédőre teszem, három nap alatt elviszik az autókat a tulajdonosok. Ha valaki szabálytalanul parkol az utcán, rá is vonatkozik a figyelmeztetés. Fontos tudni, ha többszöri figyelmeztetés után sem távolítják el az ilyen járműveket, akkor hatóságilag elszállíttatják, tárolják, majd elbontatják őket, és ennek minden költségét a tulajdonosra hárítja az önkormányzat.”

„Babakocsit sokan tolnak az úttesten, mert az autók a járdán állnak. Járdán parkolni szintén tilos, ezt sokan nem fogják fel!” – hangsúlyozza a közterület-felügyelő.

Gyakori az is, hogy a házak elé köveket, gumikat, díszítő elemeket tesznek ki a tulajdonosok – azért, hogy senki se parkolhasson előttük. Ez szintén szabálysértés. Ha egy autó a házak elé helyezett kövek miatt sérül meg, akkor a büntetés mellett a kár teljes megtérítése a kihelyezőt terheli. Erről a szabályról valószínűleg sokan nem tudnak.

Gondot okoznak a közterületre kirakott építőipari anyagok és konténerek is.

„Tíz konténerből kilencet engedély nélkül tesznek ki a lakosok, mert nem tudják, hogy közterület-foglalási engedélyt kell kérniük ehhez a polgármesteri hivatalból. Ennek ügyintézése interneten is elvégezhető. Januártól eltörölték a közterület-foglalási illetéket, a költség mindössze az elfoglalt közterület nagysága utáni minimális díj.”

Angyal Sándor emlékeztet arra, hogy ötven évvel ezelőtt azoknak a háztulajdonosoknak, akik rendben tartották a portájukat, dicsőség volt kitenni a Tiszta udvar, rendes ház táblát a falra. Jó lenne, ha most is éreznék a fótiak, hogy a város rendezettsége a házak rendezettségétől is függ. A közterület-felügyelőtől megtudtuk, hogy március 15-től erősítést kap: új kollégája társaságában már ketten fogják végezni ezt a feladatkört.

Fót közterület-felügyelője úgy látja, hogy érdemes dolgoznia, mert nagyon látványos a városlakók közreműködése a problémák megoldásában.

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább