Méltóságteljes megemlékezés és az összetartozásunk tüze fellobbantása a trianoni emlékünnepen

by ktgy

A trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulóján Fót Város Önkormányzatának megemlékezése a Városháza előtti I. világháborús emlékműnél kezdődött.

A Himnusz közös eléneklése után Garas Médea, a VMH  rendezvényszervezője szavalta el Juhász Gyula Emlékek útján című versét.

Az ünnepi beszédet dr. Vass György polgármester tartotta az igazságtalan trianoni békediktátumról és a magyarság összetartozásáról.

A megemlékezésnek az itt zajló része a koszorúzásokkal zárult. A következő intézmények és civil szervezetek helyezték el a megemlékezés virágait az emlékműnél:

Fót Város Önkormányzata nevében: Dr. Vass György, Bíró Zoltán

Fóti Közös Önkormányzati Hivatal nevében: Mihályi Zsolt Apor

Fidesz – KDNP nevében:  Gellai István és Tamási László

Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézmény és az Egészségház nevében: Orosz Anikó és Arnold László

Vörösmarty Művelődési Ház és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény nevében: Czveiber Barbara és Balogh Dávid

Fóti Városi Könyvtár és Információs Központ nevében: Kaba Eszter

Fóti Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nevében: Deákné Benkó Ildikó

Fóti Garay János Általános Iskola nevében: Baffia Balázs

Civil Demokraták Városunkért és a Városi Polgárok Fóruma Egyesület nevében: Gariscsák Erzsébet és Pintér Lászlóné, valamint Dárday Zoltán

A koszorúzás után dr. Vass Györgyöt megkértük, hogy ossza meg velünk az évfordulóval kapcsolatos gondolatait:

“A város polgármesterének azt jelenti Trianon, hogy gyászolunk ezen a napon és ünneplünk ezen a napon. Amint elmondtam, kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy egy napon tud ünnepelni és gyászolni. Mi gyászoljuk azt, ami 1914-18-at követően 1920-ban Trianonban történt, viszont ünnepeljük nemzeti összefogásunkat. Ünnepeljük, hogy mi itt vagyunk a Kárpát-medencében, mi beszéljük a nyelvünket, szokásainkat használjuk. Itt vagyunk és rengeteg pozitív dolgot adtunk a világnak a tudományban, művészetben, sportban. Bízom abban, hogy ez a magyarság meg fogja tartani saját magát, ahogy 1100 éve már megtartotta.”

A megemlékezés a református templomnál folytatódott, ahol Sebestyén Győző református lelkész gondolatait hallgathattuk meg, majd itt is elhelyezték a vendégek a koszorúikat.

Az esemény zárásaként a Somlyó-tónál Bíró Zoltán alpolgármester gyújtotta meg az összetartozásunk tüzét.

Az összetartozásunk tüzéről kérdeztük az alpolgármester urat:

“Június negyedikén a trianoni paktum aláírására emlékezünk. 2010-ben a kormány ezt a napot az összetartozás napjává nevezte ki, így azóta ezen a napon országszerte, sőt, az egész Kárpát- medencében megemlékezések vannak. Ünnepségek, beszédek, illetve az összetartozásunk tüzének meggyújtása – így most mi Fóton is fellobbantjuk a megemlékezés lángjait.”

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább