Megkapta az engedélyt a Sinopharm-vakcina is

by Karakai Ildikó

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal “is számolhatunk”.

Az országos tisztifőorvos reményét fejezte ki, hogy ezek a vakcinák nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak, és így rövidebb idő alatt sikerül immunizálni a magyar lakosságot.

Szólt arról is: a következő időszakban, az oltásra regisztrált idősek beoltásánál számítanak a háziorvosok segítségére, akik eddig is helytálltak a járvány kezelésében, és akik több évtizedes gyakorlatot szereztek a különböző védőoltások beadásában.

Hozzátette: a felmérések szerint a háziorvosok és betegeik között közvetlen, bizalmi kapcsolat van, a háziorvosok ismerik betegeik egészségi állapotát, így ők tudják, mi a legjobb megoldás a számukra.

A jövő hét elején megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek védőoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni – tette hozzá mindehhez a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István hozzátette: 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát. Az abban lévő tíz adag oltóanyagot a regisztráció és az életkor sorrendjében praxisonként tíz idős ember kapja meg. További 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával, de őket a megyei oltópontokon.

A jövő hétvégéig tartó szakaszban tehát több, mint 48 ezer ember kapja meg így a védőoltást – mondta az államtitkár.

( MTI)

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább