Ma este Kása Juli énekel a fótiaknak a Szeplőtelen Fogantatás templomban

by franciska

Kása Juli énekesnő koncertjét hallhatjuk a Fóti Szeplőtelen Fogantatás templomban szeptember 18-án, szombaton 19 órakor a Kulturális Örökség Napján. A fóti származású művészt kérdeztük a városról és az esti koncert dalairól.

Augusztus 7-én a Kund-Kult rendezvényen énekelt először a fótiaknak?

Igen, tulajdonképpen az volt az első alkalom, hogy itthon énekeltem. Húszéves koromig éltem Fóton, itt nőttem fel, itt töltöttem a gyermekéveimet. Már kirepültem a fészekből és eladtuk a házunkat, de a családom itt él, rengeteg minden köt a városhoz, főleg érzelmileg.  Egy időben zongorát is tanítottam a Fóti Zeneiskolában. Úgy érzem, hogy félig fóti vagyok.

Kedves emlékek fűzik a városhoz?

Abszolút, a fiatalságom éveit töltöttem itt, ami mindig meghatározó az ember életében. Nagyon szeretem a Fóti-tó környékét, a sportpályát, hiszen a Béke utcában laktunk, a pálya mellett, az utca végén a dombon rengeteget bicikliztem a barátnőimmel, az unokatestvéremmel.

Mindig énekesnőnek készült?

Ez inkább egy folyamat volt. Mindig velem volt a zene, ami egy családi örökség. Nagypapám alapító szólistája volt az Állami Népi Együttesnek, édesanyám táncos volt, édesapám kórustag. Mondhatni, hogy az anyatejjel szívtam magamba a táncot, a zenét és ezt a közeget. A zenehallgatás nálunk mindennapos volt, sokféle zenét hallgattunk, főleg folklórt és világzenét. Ösztönösen mozogtam ebben a zenei világban, viszont elég későn dőlt el, gyakorlatilag csak pár évvel ezelőtt, hogy ezzel szeretnék komolyan foglalkozni, hivatásszerűen. Korábban tanultam jazzt, klasszikus alapokat, de semmiben nem mélyültem el maximálisan. Azt szoktam mondani, hogy van egy Kása Juli-féle zenei ötvözet, amiben az elektronikus zenétől a tradicionális zenéig minden benne van. Széles a zenei palettám, amiben otthonosan mozgok. Jellemzően mindig inspirációkból alkottam. A Babám nevű formációt a saját szerelemgyerek produkciómnak nevezem. Nagyon sok jó zenésszel dolgoztam itt együtt. Jelenleg ezt megújítottuk, és az a tervünk, hogy minél nagyobb közönség elé vigyük. Készülnek a dalok, a stúdiómunkák, főleg erre koncentrálok most a kislányom születése óta. Remélem, ő is ösztönösen nő majd bele a zene világába.

 

 

A Kulturális Örökség Napján ad koncertet a fóti templomban. Milyen műsorral készülnek?

Az alkalomnak megfelelően népdalokat, illetve azok feldolgozásait mutatjuk be gitár- és énekformációban. Ez egy egyedi műsor, ami párosul a szakrális helyszínnel. Zenésztársam, Kardos Dani rendkívüli gitáros, aki sok műfajra nyitott. Nagyon jól megértjük egymás zenei nyelvét. A Babám formáció dalaiból is válogattunk, kortárs költők megzenésített verseiből is adunk ízelítőt, illetve erdélyi ereszkedő dallamú népdalokból.

A fóti templomhoz van kötődése?

Igen, a nővérem és a családom több tagja is ott házasodott össze. Nagyon szeretjük Sándor atyát. Imádjuk ezt a gyönyörű Ybl Miklós tervezte épületet, ami építészetileg egy csoda, de az akusztikája is egyedi. Megpróbálunk ebbe a környezetbe zeneileg is beleilleszkedni. Remélem, hogy olyan felemelő lesz a koncertünk, mint maga az épület.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább