Lakossági fórumot tartottak Istvánhegyen

by franciska

Első alkalommal szervezett Fót Város Önkormányzata lakossági fórumot szeptember 9-én, Istvánhegyen, a Kurta u.15. szám alatt. A közvetlen hangulatú találkozón a lakosság kérdéseire Dr. Vass György polgármester, Bíró Zoltán alpolgármester és Kovács József önkormányzati képviselő válaszolt.

A lakossági fórum összehívását Zóka F. Mária lakos kezdeményezte, aki elmondta, hogy évtizedek óta életvitelszerűen élnek a városnak ezen a kültéri részén családok, szerinte a városrész régóta nem zártkertként, hanem lakóövezetként funkcionál, amely több problémát eredményez, hiszen nincsenek megfelelő beruházások, fejlesztések a környéken. A pandémia óta ezen a peremterületen nagyon sokan élnek mélyszegénységben, akik szociálisan segítségre szorulnak. Vajon számíthatnak-e ezek az emberek az önkormányzat segítségére?

 

A fórumon résztvevők a következő témákat vetették fel:

– Az M3-as út melletti zajvédőfal lehetséges megépítése

– Pályázati lehetőségek a külterület útburkolatainak javításában

– A fóti turizmus fejlesztésének lehetőségei

– A város kulturális életének fejlődése

Dr. Vass György polgármester a zajvédőfallal kapcsolatban elmondta, hogy a Magyar Közút Nonprofit Kft.-től nyár elején kapott az önkormányzat értesítést arról, hogy a Kft. zajárnyékolófal-létesítmény megépítését tervezi, amelynek a kivitelezését a szükséges forrás és építési engedély beszerzése után kezdi el. Az önkormányzat folyamatosan katalizátorként sürgetheti az ügy alakulását, de ennél többet sajnos nem tehet.

„ A jövő évi költségvetés kialakításához fontos, hogy meghallgassuk az önök véleményét, és a helyi lakosság igényeit igénybe vegyük. Sajátságos helyzetben élnek itt a lakosok, amennyi az előnye, annyi a hátránya is. Anyagi forrásokat, eszközöket nem kímélve keressük a megoldásokat a lokális problémáikra”- mondta a polgármester.

Bíró Zoltán alpolgármester a résztvevőknek hangsúlyozta, hogy csak akkor tud az önkormányzat nagyobb eséllyel pályázni a külterületi utak fejlesztésére, ha alternatív megoldásokkal, mint villamoshálózat, fúrt kutak kiépítésével, vízhálózat-fejlesztéssel együtt párosítják. Fontosnak tartják az útburkolatok kialakítását, de erre támogatás sokkal nehezebben szerezhető, mint a város belterületén.

 

A város turisztikai vonzerejének fejlesztésével kapcsolatban Dr. Vass György közölte, hogy a város fő terének kialakítását folyamatosan fejlesztik, még idén lebontják a Vörösmarty téren lévő tájidegen, lepusztult, régi épületet. A Fóti tó és környéke kiemelt figyelmet kap, hiszen a meglévő bringapark mellett erdei bringaparkot adnak át szeptember 17-én, és elkezdődött egy büfé építése is. Fontos fejlesztésként emelte még ki a polgármester a Kossuth utca burkolatának rendbehozatalát, és a fóti vasúti megállóhelyek épületeinek felújítását.

A lakosok részéről felmerültek további problémák: új beruházások esetén kötelezni a beruházót az utak rendbetételére, a külterületen élők is jussanak hozzá a Fóti Hírnök című újsághoz, a Munkácsy utca burkolatának fejlesztése, a szűk utcák egyirányúsítása, zárkert-övezet esetleges átminősítésének lehetőségei.

Dr. Vass György polgármester megerősítette a lakosokat abban, hogy a helyi problémákra a városvezetők igyekeznek a legjobb megoldásokat megtalálni, és a jövőben együtt gondolkodni a rendszeresen megtartott lakossági fórumokon.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább