Kedves hagyományt éleszt fel a városi könyvtár

by franciska

„Küldj nekünk egy képeslapot! Hogy honnan? Bármerre jársz a nyáron kedves olvasónk, gondolj a könyvtárra! Küldj nekünk egy képeslapot a könyvtár címére (2151 Fót, Béke utca 35.), hátoldalán a neveddel és a pontos címeddel” – szólítja meg olvasóit a Fóti Városi Könyvtár stábja egy kedves és izgalmas játékkal. A könyvtárvezetővel, Kabar Eszterrel beszélgettünk a felhívás kapcsán.

 

Hogyan jutott eszükbe ez a kedves játék?

A képeslapküldés egy nagyon kedves gesztus, hiszen mindenki örül, ha talál egy képeslapot a postaládájában. Ezért gondoltuk azt, hogy ha az olvasók is küldenek nekünk egy lapot, akkor látjuk, hogy könyvtárként mekkora közönséget tudunk megmozgatni. A beérkezett képeslapokból egy online kiállítást szeretnénk összeállítani, vagyis egy szép online galériát a nyári üdvözlőlapokból.

Mikor hirdették meg a játékot?

Június végén, pontosan június 26-án hirdettük meg, és augusztus 31-ig várjuk a lapokat, amelyek beküldőiből szeptemberben fogunk sorsolni. A képeslapokat beküldők között egy darab 5000 forint értékű Líra könyvutalványt fogunk kisorsolni.

Mik az eddigi tapasztalataik a játék során?

Ma is sok képeslap van, bár valóban jóval kevesebbet küldünk egymásnak, mint korábban. A játék során érzékeltük, hogy milyen sok helyen szüntettek meg postákat. A postabezárások nagyon sok települést érintettek. Mi, fótiak, hálásak lehetünk, hogy megmaradt mind a 3 posta a városban. Több képeslapot kaptunk már, de az is előfordult, hogy személyesen hozták be, mert a Balaton mellett is sok kistelepülésen zártak be postákat.

Miket írnak rá az olvasók a képeslapokra?

Leginkább azt, hogy szeretettel üdvözlik a könyvtár dolgozóit, vagy egyszerűen csak boldog nyaralást, vakációt kívánnak, és várják, hogy visszatérjenek és új könyveket kölcsönözhessenek. Az is célunk a játékkal, hogy olyan lakosokat is megcélozzunk, akik eddig még nem voltak a könyvtár olvasói. Abban reménykedünk, hogy ha ők is küldenek egy képeslapot, amelyet majd láthatnak a könyvtár Facebook-oldalán, akkor inspiráltabbak lesznek, hogy ellátogassanak hozzánk.

Folyamatosan publikálják, vagy csak a végén fogják galériába rendezni a lapokat?

Egy-két képeslapot megosztunk a Facebook-oldalunkon, hogy fenntartsuk az olvasóink játékkedvét, de csak a játék végén tesszük ki a lapokat galériába rendezve.

Gyerekek is szoktak írni?

Eddig még csak felnőttek írtak nekünk. Persze, tudjuk, hogy családok állnak a képeslapküldők mögött, de nem találkoztunk még gyerekírással. Természetesen annak is nagyon örülnénk, ha a gyerekek küldenének képeslapokat.

Külföldről vagy belföldről kapják a lapokat?

Eddig csak Magyarországról. Jellemzően a vizes területeket szeretik az olvasóink, mivel főleg a Balaton és a Tisza mellől írtak nekünk. Természetesen az is érdekes számunkra, hogy hol töltik a vakációjukat az olvasóink. A sorsolás miatt kértük, hogy a feladó nevét és a címét és írják rá a lapokra, de természetesen ezeket az adatokat nem fogjuk nyilvánosságra hozni. Ha a hátoldalon látunk egy különlegesen szép bélyeget, akkor azokról is osztunk meg fotókat.

Nyáron milyen programokat szerveznek?

Már túlvagyunk egy kéthetes mesetáboron, ami a múlt héten zárult le. Ezt jövőre is meg fogjuk rendezni, mert nagyon szeretik a gyerekek.  Valószínűleg egy másik időpontot fogunk választani a szülők kérésére, akik jelezték, hogy jobban örülnének, ha a vakáció elején vagy a végén szerveznénk meg a táborunkat, amikor még nem köszönt be a táborszezon, vagy már nem szerveznek táborokat a nyár vége miatt. Augusztus végén már gőzerővel készülünk a Fóti Ősz elnevezésű nagyszabású programra. Szeptember 9-én lesz egy nagyon szép programunk a kisalagi könyvtárban és a könyvtár kertjében, ahol egy reformkori hagyományőrző napot fogunk tartani beöltözési lehetőséggel, ételkóstolással és előadásokkal. Ez egy szombati nap, amikor 10 órától délután 4 óráig tartanak majd a programok. A Hagyományőrző Egyesületet hívtuk meg, hogy segítsenek nekünk eligazodni ebben a korszakban.

A kisalagi könyvtár kertjében a Fóti Ősz rendezvénysorozat több programját tartjuk majd meg. Októberben a reformkori Fótról, illetve a fröccs történetéről lesz majd egy két alkalomból álló előadássorozatunk.

Önök mikor pihennek? Bezár nyáron a könyvtár?

Jövő héttől bezárunk, július 24-től augusztus 7-ig. Augusztus 8-án várjuk újból az olvasóinkat, akiket arra bíztatunk, hogy a nyár végéig minél több képeslapot küldjenek nekünk!

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább