“Izgalmas, amikor leveszed a méhész ruhát, lezuhanyozol, veszed fel az ingedet, s mész be a színházba.” Interjú Váczi Kristóffal.

by franciska

Váczi Kristófot egy kedves fóti lakos ajánlására kerestem meg, aki azt mesélte róla, hogy nagyszerű méhész és mindemellett profi  hangmérnök. Erről a két tevékenységéről kérdeztem őt egy augusztusi napsütötte délután.

A Fáy- Présház közelében vagyunk, itt méhészkedem egy panorámás teleken. Amikor tiszta az idő, akkor látni a Gellért-hegyet, a parlement kupoláját, szemmel lehet tartani a várost.

Mióta foglalkozik méhészkedéssel?
12 éve méhészkedem, az öreg méhészek, persze csak legyintenek erre és azt mondják: kezdő méhész. Sok mindenre rá kell jönni, az évek tapasztalata ebben a szakmában nagy előny. Nincs két egyforma év, nincs két egyforma szezon. 12 évvel ezelőtt úgy jött a méhészkedés, hogy sétáltam haza a kis boltból, s közben jött egy isteni sugallat, hogy kezdjek el méhészkedni. Olyan erős volt ez a sugallat, hogy hazaértem, s a neten megkerestem a Méhész Szövetség számát, s felhívtam őket, hogy hogyan kell elkezdeni méhészkedni. Ajánlották, hogy keressek egy öreg méhészt, akinél lehet kicsit próbálkozni. Ismertem Kovács Lajos bácsit, aki 50 éve méhészkedett, s nála kezdtem el az alapokat megtanulni. Ezután Gödöllőn beiratkoztam a méhész képzésre, s így indult.

Ha jól sejtem a méhészkedés tipikusan az a fajta tevékenység, amit a gyakorlatban lehet megtanulni. Így van? 

Az öreg méhészek szerint régen könnyebb volt, mert kevesebb betegség volt, az időjárás is kiszámíthatóbb volt, ezért egyszerűbb volt méhészkedni. Az utóbbi 10 évben lett nagyon nehéz, rengeteg betegség van, a talaj és a növények állapota sem ugyanaz már, az időjárásról nem is beszélve. Nagyon kaotikus lett, úgy, mint a mezőgazdálkodás. Korábban ez stabilabb volt. Kb. 20 ezren méhészkednek az országban, kisebb-nagyobb állományokkal. Mindenkinek ajánlom, mert nagyon érdekes dolog. Ott ül a kaptárban 60 ezer méh, ahol egy anya van, az apa a megtermékenyítés után rögtön meghal. Az anya egyszer szeretkezik életében, s mikor petézik akkor már tudja, hogy abból lány vagy fiú fog születni. Azt is tudja, hogy a kaptárban hány fiú van és hány lány, vagy mennyi méz vagy virágpor van bent. Teljesen átlátja a rendszert. Kihelyezett őrök vannak, akik jelzik előre az érkezésemet. A fiúkkal nem nagyon találkozunk, ők nagyrészt bent vannak a kaptárban, őket úgy hívják, hogy here. Ők nem nagyon csinálnak semmit. Ősszel kiűzik őket a kaptárból, hogy ne egyék meg a mézet, s éhen is halnak. Most mikor beszélgetünk 33 fok meleg van, a kaptárban pontosan 30 fok a hőmérséklet ilyenkor is és télen is. Ott folyamatos légkondi megy. Olyan erővel áramoltatják a levegőt, mint egy ventilátor. Nagyon érdekes, külön világ a méhek világa. Általában 2-3 hétig él egy méh. Egy repülő rovarnál az átlagéletkort a szárny határozza meg. Van, amikor naponta 30 km-t is repül egy méh, soha nem alszanak, állandóan dolgoznak. Folyamatosan születnek és halnak meg, 12 nemzedék van egy év alatt. A téli méhek továbbélnek, ők kb. fél évig.

Rendkívüli tisztelettel és szenvedéllyel mesél a méhek  rendszeréről. Mi váltotta ki ezt a szenvedélyt?

Nem tudom, korábban nem figyeltem a méheket. kb. 50 millió évvel ezelőtt lett társasrovar a méh, addig külön éltek. 50 millió évnyi előnyükkel nem lehet velük haverkodni, társalogni, csak szemlélni tudjuk őket. Komplett hierarchikus társadalom az övék. Szokták mondani, hogy kihalnak a méhek, emberek segítsünk nekik. Azért az elmúlt 50 millió évben sok minden volt itt, s nem kellett nekik segíteni. Az ember önmaga nem tudja szerintem megmenteni a méheket. Ez egy illúzió. Ha én sok kaptárt rakok le egymás mellé, az egy méhészet. A méhek nagyon könnyen elkapják egymástól a betegséget, s ez óriási veszély a méhészkedésben.

A 12 évnyi méhészkedés után hova sorolja be magát a méhészek között? 
Minden szempontból ez egy hobby. Egy komoly méhészet az 400-500 családdal méhészkedik, én csak 20 családdal. A technológia persze ugyanaz. Itt beszélgetünk Fóton a zöldövezetben. Én álló méhész vagyok, ami azt jelenti, hogy a méhek 5 km-es körzetből gyűjtenek. Egy nagyobb állománnyal méhészkedő méhész ilyenkor nyáron folyamatosan úton van, 50 kaptár itt, másik 50 máshol van, s ez biztosítja, hogy minden család megfelelő mennyiséget gyűjtsön. Fóton pár évvel ezelőtt sokan méhészkedtek, de a sok betegség, majd azt atka miatt sokan abbahagyták, s ezért lehet itt most kényelmesebben méhészkedni.

Milyen fajta mézeket árul?
Van egy kora tavaszi virágméz, utána van az akácméz szezonja, majd az olajfűzé, a napraforgóé és ismét van egy későbbi virágméz szezon.  Minden méznek más a színe. A virágmézet azért hívjuk így, mert mindenféle virágról gyűjtik össze a méhek, s szerintem annak van a legnagyobb beltartalma. Az akácméz a legnépszerűbb Magyarországon, azért szeretik ennyire, mert nem túl édes és nincs túl markáns íze sem. Szerintem vannak sokkal finomabb mézek is. Elég sokat turnézok színházzal, s például Észak-Németországban a világos mézeket egyáltalán nem vásárolják, az akácot ott biztosan nem lehetne eladni, mert a németek csak a sötét mézet szeretik.

Van kedvenc méze?
Imádom az édeset, a napraforgómézet szeretem a legjobban az állaga, s az íze miatt is. De az is igaz, hogy nagyon jó érzés télen kibontani egy akácmézet. Az emberek nyáron nem nagyon esznek mézet valamiért. Otthon nálunk télen-nyáron egy hét alatt 1 kg méz fogy el, igaz 3 nagyfiam is mézrajongó. Szerintem ez a normális mézfogyasztás, bár azt mondják az ismerőseim, hogy nekem biztosan 2 cm-es mézréteg van a gyomromban. Van aki csak a kávéjába tesz mézet. Ez egy fantasztikus dolog, s nagyon egészséges. Sokan csak ünnepnapkor esznek, vagy ha betegek. Viszont csak a termelői mézet ajánlom, abban minden értékes anyag benne van, mert nincs hőkezelve.

Főállásban sikeres hangmérnök. Mennyire volt tudatos ez a szakmai irányultság?
Én fiatal koromban sokáig zenéltem, gitároztam. Később lemezt készítettünk, s nekem nagyon megtetszett a stúdió világa. Akusztikus zenekarom volt, a Kaláka együttes tagjával, Huzella Péterrel, Dévai Nagy Kamillával turnéztunk Amerikában, Olaszországban, Németországban. Sokfelé jártunk. Mikor a lemezfelvétel készült, észrevettem, hogy nagyon megszerettem a stúdiózást, s utána gyakorlatilag ebbe az irányba tereltem magam. Vannak dolgok, amiket nem lehet megtanulni ebben a szakmában. Tudod a szabályokat, de oda kell rá figyelni, hogy aznap jól sikerüljön. Ilyen a hang is. Igazából teljesen reménytelen dolog jó minőségű hangot csinálni, mert az egész folyamat egy nagy kompromisszum, mert zaj van, mert nem olyanok az eszközök, minden akadályoz abban, hogy jó hang legyen, de mégis meg kell tudni csinálni. Én stúdiózással kezdtem, majd koncert hangosítással folytattam, majd az élő zenei színház világába csöppentem, s ezután jött a tévézés. Ezek mind külön világ. Egyedül szinkront nem csináltam, az kimaradt. Mindig más a kihívás. Egy színházi darabban ahol nagyzenekarral dolgozol, ott más problémák vannak, mint egy televíziós műsorfelvételen, ahol van 5 beszélő, de más probléma egy lemezfelvétel is, ahol egyszerre játszik 40 zenész. Mindenhol a hanggal foglalkozik az ember, de más eszközökkel és más szemszögből kell ott lenni. Ez engem nagyon motivál ennyi idő után is, hogy jó legyen a hang minden produkcióban.

Jelenleg melyik az a bázis, ahol a legtöbb időt tölti a munkája kapcsán?
Legtöbbet az A38 Hajón vagyok, ott több dolgot csinálunk. Vannak élő koncertek, vannak koncertfelvételek, vannak utómunkálatok. A hajón van a Petőfi TV is, ahol napi adás van, ott vagyok a legtöbbet. Emellett még vezetem az Akadémia38-at, ahol hangosítókat, világosítókat és mozgóképgyártókat képzünk. A vírus miatt színházi munka most nincs, de ott is sokat vagyok, mikor szezon van.

Úgy látom, hogy nagyon intenzíven tölti a napjait. A méhészkedés mennyi időt igényel?
A méhészkedésben az a jó, hogy reggel amikor a méhek többsége elmegy gyűjteni, akkor méhészkedik az ember. A reggeleket ezzel töltöm, délután pedig hanggal foglalkozom. Ez a váltás nagyon izgalmas, amikor leveszed a méhész ruhát, lezuhanyozol, veszed fel az ingedet, s mész be a színházba. Élvezem ezt a két különböző tevékenységet, mindkettő más kihívást igényel.

Tősgyökeres fóti?
Nem, zuglói vagyok. Amikor a feleségemmel összeházasodtunk, már előtte a környéken nézegettük a házakat. Fót nagyon megtetszett, s vettünk itt egy házat, s így lettünk fótiak. Fót nagyon jó hely. Közel van Pest, ez jó is meg nem is, de alapvetően jó. Itt a környéken is fantasztikus helyek vannak. Van hegy, völgy, s a Mátra sincs messze. Fót is fejlődik, a környező települések is fejlődnek, minden van itt a környéken. Fót egy jó választás minden szempontból.
Hol szeretne tartani 10 év múlva?
Én most alapvetően elégedett vagyok azzal az aránnyal, ahogy a munkám és a méhészkedés között megoszlik az időm. A méhészet azért jó, mert a bolygó 80 %-án lehet méhészkedni. Rengeteg öreg méhész van 80 éves kor felett. Én úgy képzelem, hogy szívesen méhészkednék 80 évesen is, bár igaz, hogy 20 kilós fiókokat emelgetni akkor már nehezebb lesz. Addigra a hangosítás miatt valószínű, hogy kevésbé lesz jó már a hallásom, de ezzel foglalkozni nagyszerű lenne. Ameddig bírja a természet, s én is, addig nagyon szívesen méhészkedem. Mindenkinek nagyon ajánlom, mert nagyon sokat lehet tanulni a környezetről.

Mennyi méz fogy el az ön háztartásában egy év alatt?

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább