Ilyen volt a Fóti Kolbi két zsűritag szemével

by franciska

Az idei Fóti Kolbi fesztivál két zsűritagját is megkérdeztük az versenyről, hogy ők hogyan látják a fóti rendezvényt. A zsűri vezetője, Tabányi Ildikó szakoktató, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja és Gazdik István sommelier, aki szintén a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja szívesen nyilatkozott.

Melyek a zsűrizés szempontjai a Fóti Kolbi feszten?

Tabányi Ildikó: A hagyományos és az egyszerű, számomra ezek a legfontosabb hívó szavak. Amikor eljövök zsűrizni, mindig egy többlettudással gazdagodom, hiszen nagyon sok idősebb, tapasztalt, nagy tudással rendelkező kolbászkészítővel találkozom, akik valamilyen új ízt tudnak a kolbászba tenni. Imádom a tradíciókat. Az a szeretet, ami ilyenkor itt megjelenik, az unikumszerű. Nagyon családias ez a rendezvény, ezért nagyon szerethető. Mindenki meg akarja mutatni, hogy az ő csapata tudja a legfinomabb kolbászt készíteni. Ennek persze megvan a hátránya, legalábbis rám nézve, mivel a zsűrizés után kapkodhatom a Bilagitot a gyomromra!

Az biztos, hogy egy-egy ilyen rendezvény után már nem szoktam vacsorázni. A családiasságát tényleg kiemelem a fóti eseménynek, jobban be kellene vonni a környéket is nagyobb marketinggel, hogy Szentendréről is jöjjenek. Persze ez egy komoly projekt, ami nagyon sok munkát igényel. Először vagyok itt a rendezvényen, aminek a hangulata engem elvarázsol, nem győzöm a fotózkodást és a fotózást.

Mitől lesz igazán jó a kolbász?

Gazdik István: Nem fogok titkot elárulni, hiszen az alapanyagtól és a készítés módjától. A sütőkolbász esetében azt várja az ember, hogy a vágásfelülete legyen mozaikos, lehessen látni a világosabb és zsírosabb részeket, amelyeket viszonylag nagyobb kockákra vágjanak. Fontos, hogy szellősen legyen töltve. A sütésre nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelően roppanós legyen, és nem utolsó szempont az ízesítés, hogy kellően fűszeres és finom legyen. Tudjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, megvannak a tájegységi jellemzői. Úgy van ez, mint a borokkal vagy más gasztronómia termékkel, legjobb a saját családi recept alapján készített kolbász.

Legutóbb a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Otthonban találkoztunk, aminek Ön az igazgatója. Hogy fér meg ez a típusú érdeklődés a kultúra mellett?

Nekem a gasztronómia nagy szerelem, mivel van egy sommelier végzettségem. Igazán nagy büszkeséggel tölt el, hogy tagja vagyok a legnagyobb létszámú gasztronómiai civil szervezetnek, a Szabadtűzi Lovagrendnek, ezáltal sokat zsűrizek, járom az országot egyik gasztronómiai fesztiválról a másikra. Ez a két dolog csak látszólag van távol egymástól, mivel a gasztronómia a magyar nemzeti kultúránk szerves része. Harmadik alkalommal veszek részt Fóton, látom, hogy évről évre sokat fejlődik a szervezés, a minőség. Már az első alkalommal is itt voltam, mivel a szervezésben részt vesz egy régi barátom, Palásti Béla, a Vörösmarty Művelődési Központ igazgatója. Béla tudta rólam, hogy nekem a gasztronómia az egyik komoly hobbim, már első alkalommal kérte a Szabadtűzi Lovagrend segítségét a zsűrizésben, így kerültünk ide. Nagyon sok rendezvényen, sok gasztronómiai eseményen veszek részt A Fóti Kolbi az egyik legjobban rendezett rendezvény, amit látok jelenleg a gasztronómia területén. Szívből gratulálok az önkormányzatnak és minden szervezőnek.

 

.

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább