Így szállítják el most a zöldhulladékot Fóton

by Karakai Ildikó

Megszűnt a Zöldhíd, feladatait átvette a DTkH (Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) és ők osztják a zsákokat – kettő ingyenes zöldet, illetve a megvásárolható kékeket. Mindegyik lebomló, környezetbarát zöldzsák, ahogy színtől függetlenül mindenki nevezi. 

A lakosság minden szemétszállításnál kap kettő darab ingyenes zöld zsákot, amit belefűznek a kuka oldalába. A zsákokat akkor cserélik, ha a házak tulajdonosai mind a kettőt megtömve kirakják. Akinek ez a két darab nem elég, az kék zsákokat is vehet a Zöld ABC-ben 180 forintért. Fizetni viszont nem ott kell, hanem csekken. Húszasával vásárolhatjuk meg a zsákokat 3600 forintért.  Ebben benne van a begyűjtés, a szállítás és a kezelés díja is. Kitöltenek erről egy jegyzőkönyvet, ezen  szerepel a szemétszállítási csekken található vevőazonosító szám is. Az egyik példány a vásárlóé, és amikor jön a csekk, össze tudja hasonlítani, hogy mennyi az elszámolt zsák.

Lakóingatlanonként alkalmanként két zöld és korlátlan számú kék zsák zöldhulladékot visznek el. Ezen kívül elszállítanak kötegelt fát is, maximum másfél méteres darabokra vágva, madzaggal összekötve. A köteg nem lehet több egy köbméternél.

A kék zsákokat korábban még egy helyen árulták Fóton, de most már csak a Németh Kálmán úti Zöld ABC-ben vehetünk belőlük. Nagyon népszerűek, heti 2-3000 darab fogy  – ezen a forgalmon a DTkH képviselője is meglepődött.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább