Lehet a gluténmentes pizza is finom

by Tolnai Szilvia

Ha kedvencünk a pizza, de szeretnénk az egészséges táplálkozást is szem előtt tartani, hoztunk egy receptet, amiben mindkettő érvényesül.

Csirkemájas pizzát készítettünk, ami ugyan nem egy szokványos, hagyományos olasz étel, és olasz barátaink biztosan zokon vennék a csirkemáj feltétként való alkalmazását, de ez esetben a családi ízlés így kívánta.

Első lépésként kókuszzsíron megpirítottunk egy fej apróra vágott vöröshagymát.

Tudatosan kókuszzsírt használtunk étolaj helyett, mert az oxidációs pontja 198 °C, így hevítésekor nem keletkeznek káros szabadgyökök. Érdemes mindig ezt használni főzés, sütés során.

Második lépésként a hagymára halmoztuk a kb. 250 gramm, előre megmosott, lecsepegtetett, ízlés szerint feldarabolt csirkemájat, és pár perc alatt megpirítottuk.

Majd egy pizzasütő formára helyeztük a megvásárolt gluténmentes pizzaalapot.

De miért jobb, ha a gluténmentes termékeket részesítjük előnyben? Mi a baj a gabonáinkkal?

Miért látszik az a tendencia, hogy manapság sokkal több a gluténhez köthető probléma, mint például a századelőn?

A válasz részben abban keresendő, hogy az akkori gabonák csak nagyon csekély mennyiségben tartalmazták a gluténérzékenységet okozó alfa-gliadint. Ezeket a gabonákat az emberiség sok száz éve fogyasztotta, tudott alkalmazkodni a benne lévő fehérjékhez. Ezzel szemben ma, a gabonáink nemesítése olyan szintre fejlődött, hogy eddig soha nem látott mennyiségű alfa-gliadin található bennük. Ennek részben az a célja:

  • hogy a felhasználás során jól kezelhető legyen a tészta (nyújthatóság, keleszthetőség, stb.),
  • másrészt legyen magasabb a tápértéke (magasabb fehérjetartalom),
  • továbbá legyen gazdaságos a termesztése (egy kalászon ma 2-3-szor annyi búzaszem van, mint régen volt)

Amit nem emésztünk meg, az mérgez!

Mivel az utóbbi 100 évben ugrásszerűen megnőtt a mai kenyérgabonák, pékáruk, tészták, sütemények fogyasztása – főleg a gluténtartalmúaké -, amihez nem vagyunk hozzászokva, emésztőrendszerünk naponta többször van kitéve a nehezen emészthető glutén hatásának. Ezt tovább fokozza még, hogy kovászról áttértünk élesztő használatára, ugyanis az előbbi segíti a glutén emésztését, míg az utóbbi nehezíti azt.

A gluténmentes pizzaalapra pizzaszószt vagy paradicsomszószt teszünk, lehetőleg olyat, aminek kicsi a cukor tartalma, és minél több paradicsom felhasználásával készült.

Ezt követően jöhet egy kis zúzott fokhagyma, és a csirkemáj. Csemegekukoricával megszórjuk, ízlés szerint csípős pepperóni paprikát is teszünk rá.

Közepére nyers tojást ütünk.

Előmelegített sütőben megsütjük körülbelül 15 perc alatt.

Mivel többen érzékenyek a laktózra (tejcukorra), és/vagy a kazeinre (tejfehérjére), így a növényi sajtok fogyasztását javasoljuk. Fontos tudni, hogy aki a kazeinre érzékeny, az nem fogyaszthat laktózmentes termékeket sem, hiszen azok bár tejcukrot nem, de tejfehérjét tartalmaznak!

Így nekik egyedüli megoldás a tejtermékek teljes kiiktatása az étrendből, amit hosszú távon meghálál a szervezetünk.

Jó étvágyat kívánunk!

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább