Hatalmas filmturisztikai fejlesztések indultak Magyarországon

by fnora

Fóton nagyon komoly filmturisztikai fejlesztések lesznek, világszínvonalú látogatóközpont épül. Az etyeki Korda Stúdiót már ma is látogathatják a filmek szerelmesei, Kisvárdán pedig olyan szórakoztató park épült, amelynek a tematikája a film. Itt ráadásul eredeti díszletek között is bolyonghatunk – mondta dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az Utazás a tudományban elnevezésű tudományos konferencián, a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A turisztikai szakember kiemelte, hogy a közép-kelet-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group Magyarország cégcsoport, amelynek 11 millió euró értékű beruházása 2024 első negyedévében készülhet el. A virtuális stúdió a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense, ezért a beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a virtuális stúdió lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak alkotta képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. Emellett forgatásokon nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni, hiszen bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben. Ez a színészeknek is megkönnyíti a munkáját, hiszen a zöld hátteres (green box) megoldásokkal ellentétben ők is végig látják a virtuális környezetet, amelyben játszanak.

Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

A konferencián kommunikációval, turizmussal foglalkozó szakemberek vettek részt.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább