Így látják el a hajléktalanokat Fóton

by franciska

Néhány nappal ezelőtt mérték a mostani télen a leghidegebb éjszakákat, olyannyira, hogy a vörös kód figyelmeztetést is elrendelték. Ilyenkor jobban odafigyelünk a hajléktalanokra. Hogyan készült fel a fóti önkormányzat ezekre a napokra? Városunkban vannak-e rászorulók, és milyen ellátásban részesülnek? Kérdéseinkre Márkosné Dénes Ella hatósági osztályvezető válaszolt.

 

Hogyan készült fel az önkormányzat a hajléktalanok ellátására?

Az önkormányzat egész évben folyamatosan kapcsolatot tart minden olyan intézménnyel, melyek feladata a többi között a hajléktalanok életkörülményeinek figyelemmel kísérése, szükség esetén az ellátásuk biztosítása.

Fóton 2005 óta végez utcai szociális munkát a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezet Dunakeszi Utcai Gondozó Szolgálata. Feladatuk az utcán életvitelszerűen élő személyek felkutatása, velük a kapcsolattartás fenntartása, a kinti életminőség javítása, az őket érő ártalmak csökkentése. Adományokból biztosítják a rászorulóknak a konzerveket, illetve egyéb élelmiszereket. A téli időszakban takarókat és meleg ruhákat is juttatnak nekik. Az utcai gondozó, valamint a család- és gyermekjóléti szolgálat folyamatosan együttműködik a városban élő hajléktalanok ellátásának biztosításában és a fóti családgondozó szükség esetén – ha az ügyfél is kéri és együttműködik – intézkedik, hogy hozzájuthasson a számára szükséges szociális és egészségügyi ellátáshoz.

Az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézmény Területi Gondozási Központja is nagy gondot fordít a hajléktalanok étkeztetésével kapcsolatos teendőkre. Minden évben felméri az ingyenes étkezést igénybe vevők körét, és amennyiben szükséges, a Fóti Gazdasági Ellátó Szervezet közreműködésével az ebéd házhozszállítását is megoldja.

Az önkormányzat a téli időszakra,  november elejétől április végéig a fóti lakcímigazolvánnyal rendelkező, a szolgáltatást önkéntesen igénybe vevő hajléktalanok segítésére támogatási szerződést kötött a Myrai Vallási Közhasznú Egyesülettel. Az egyesület nappali melegedőt és éjjeli menedékhelyet működtet Dunakeszin a rászorulóknak, biztosítja a napi étkezést, tisztálkodást, valamint a lehetőséget étel készítésére és melegítésére. Az egyesület szakképzett szociális munkásai segítenek az információnyújtásban, az álláskeresésben és az ügyintézésben is.

Akik igénylik Dunakeszin az ellátást, azoknak a szállítását is támogatja az önkormányzat?

Igen, Fót Város Önkormányzata a tavalyi évhez hasonlóan idén is biztosítja Dunakeszire a szállítást, így minden lehetőség adott a fedél nélkül élőknek, hogy igénybe vegyék a számukra biztosított ellátást.

Körülbelül hány hajléktalan ember van a városban?

A szám változó, aktívan nyolc-tíz fő él a településen hajléktalanként. A gondoskodás nem kizárólag a fagyos hónapokra szól, fél évet tölthet méltó körülmények között az, aki ezzel a lehetőséggel élni kíván az önkormányzat finanszírozásában. Fóton a Myrai Egyesület által a hajléktalanoknak kialakított időszakos (vörös kód idején elérhető) férőhelyen szállásoljuk el a rászorultakat folyamatosan, figyelve a meteorológiai szolgálat előrejelzését. Itt reggelit és vacsorát kapnak, valamint szükség szerint a ruházatukat is lecserélhetik. Az önkormányzat január 15-én megnyitotta az erre a célra kijelölt ideiglenes helyiségét a szociális ügyekért felelős államtitkár által kiadott vörös kód figyelmeztetése alapján január 17-én déltől január 19-én reggel 10 óráig.

Emelkedik vagy csökken a hajléktalanok száma Fóton az előző évekhez képest?

Az utóbbi két évben két-három fővel emelkedett a hajléktalanok száma.

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább