Hagyomány, ami népszerűbb, mint valaha: megnéztük a Fóti Szüretet és Fröccsfesztivált

by franciska

Az 55. Fóti Szüret és 13. Fröccsfesztivál idén is hatalmas sikert aratott Fóton. A fóti szüret nagy múltra tekint vissza. Ezen a napon ellepik Fót utcáit a szüreti lovasok, fogatok és a néptáncosok, hogy bemutassák a fóti szüret hagyományát.

„A házbeliek fogadtak egy lovas kocsit, feltették rá a nagy kádat, vödröket, ládákat. Körülállták a nagy kádat, és elindultak szüretelni, menet közben énekeltek. A család tagjai, a rokonok és az ismerősök egyaránt segítették egymást a szüretelésben. Munka után hazamentek, gulyáslevest, rétest és töpörtyűs pogácsát ettek. A szüret végén a soron lévő felekezet bált tartott. A fiúk beöltöztek csikósnak, némelyek betyárnak. A leányokat feldíszített kocsikon vitték a szüreti bálba.”

A fenti leírás alapján tartották régen a fóti szüretet, majd az azt követő szüreti bált. Ennek mintájára indult el idén is a szüreti lovasok és fogatok vonulása Fót központjából. A Károlyi utcán kezdte a lovasok menete a vonulást, alaposan megnehezítve az autósok közlekedését. A Dózsa György úton és a Budai Nagy Antal utcában a néptáncosok dalra fakadtak és táncra perdültek, kis műsort adtak elő a repertoárjukból az út mellett nézelődő, kíváncsiskodó lakosoknak, akik tapssal köszönték meg a rögtönzött előadást.

A szüreti menet a Fáy-présháznál ért véget, amit a hagyománynak megfelelően a kisbíró és annak felesége fogadott, akik a szüret alkalmával borral koccintottak Bíró Zoltán alpolgármesterrel, Lévai Sándornéval, a Fóti Hagyományokért Alapítvány elnökével, és Lehoczki Sándorral, a Fóti Lovas Hagyományéltető Kulturális Egyesület vezetőjével.

A felvonuláson részt vett csikósok, lovasok és néptáncosok emléklapot kaptak. Ezt követően csikós bemutatót tartottak az összegyűlt közönségnek, ahol a csikósok a lovak fektetésével és más látványos elemek bemutatásával adtak betekintést a Hortobágy környéki puszták egykori lovasainak az életébe.

Az önkormányzat képviseletében Bíró Zoltán alpolgármester és Lévai Sándorné képviselő megkoszorúzta a Fáy-présház oldalán lévő Fáy András domborművet.

Délután 3 órától a Somlyó-tónál folytatódtak a programok, ahol a Fóti Népművészeti Gimnázium élő zenés táncbemutatóját nagy tapssal fogadta a közönség. Kökény Attila délutáni koncertjére sokan voltak kíváncsiak, amit az Alkalmi csibészek gólyalábas előadása követett a gyerekek nagy örömére.  A tó területén a hagyományos és a modern játékok egyaránt szolgálták a gyerekek és a felnőttek kikapcsolódását.

A fóti szüretet Tóth Gabi koncertje zárta, amire nagyon sok fóti volt kíváncsi.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább