A Szeplőtelen Fogantatás templomban adott meghitt koncertet a Platon Karataev

by franciska

A Károlyi Műhely Alapítvány szervezésében idén 17. alkalommal nyílt meg Fóton az Ars Sacra Fesztivál. Az idei fesztivált szeptember 15-én este a Platon Karataev duo egyedi koncertje nyitotta meg a Szeplőtelen Fogantatás templomban, ami a különleges estre megtelt a zenekedvelőkkel.

Különleges zenei élményben volt részünk a fesztivál nyitóestjén, ahol a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev dalait Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén duó formációban adta elő. A dalok a legbelsőbb énünk kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szólnak, amelyekben hol önmagunk felé zuhanunk, hol éppen távolodunk. A csodálatos szövegek szembenéznek önmagunkkal, az elmúlással, a határtalannal.

A két zenész a koncert előtt portálunknak elmondta, hogy nagyon szeretnek szakrális helyeken zenélni, ami lehet egy templom, de akár egy erdő is. Balla Gergely, a Platon Karataev szövegírjója korábban már járt a Szeplőtelen Fogantatás templomban. A zenész elmesélte, hogy amikor az alapítvány szervezői megkeresték őket a fesztivál megnyitásának gondolatával, örömmel fogadták a felkérést, hogy a csodálatos fóti templomban szólaltassák meg a dalaikat.

„Megtisztelő számunkra ez a koncertlehetőség. Nincsenek nagy változtatások a dalokban, amikor duó formájában adjuk elő őket. Ilyenkor a legtöbb dolog bennünk belül történik. Az érzéseink előadás közben abból fakadnak, hogy az adott térben körülnézünk, és ez milyen érzéseket vált ki belőlünk. Valószínű, hogy azért kaptuk a felkérést, mert azok a dalok, amiket mi írunk és előadunk, azok működnek itt, és nem idegen testként fognak megszólalni ebben a templomi térben. Nagyon repetitív, monoton, mantraszerű lüktetése van a zenénknek, nem beszélünk a dalok között, hanem azok egymást váltják, áramoltatják. Tömör és nagyon sűrű 60 perces műsort hoztunk ide” – mondta Balla Gergely.

Czakó-Kuraly Sebestyén, a duó másik tagja elmondta, hogy előző nap a Pécs LIT  Irodalmi Fesztiválon léptek fel a duóformációval. Szeretik ezt a felállást, mert sokkal meghittebb a zenekari felállásnál. A duónak előnye az is, hogy el tudnak jutni olyan helyekre is, ahova a zenekarral nem. „Itt sem tudnánk megszólalni zenekarként, nekünk meg külön öröm, hogy eljutnak ide a dalaink” – mondta Sebestyén, aki kiemelte, hogy a fóti koncertnek az is az egyik  különlegessége, hogy  első alkalommal játszik a duó  katolikus templomban.

Az Ars Sacra Fesztivál további programjai:

Tuzson-Berczeli Péter festőművész kiállításának megnyitója szeptember 17-én, vasárnap fél 5-kor a Szeplőtelen Fogantatás templomban.

A kiállítást Sebők Sándor kanonok plébános nyitja meg.

Közreműködik: a templom gitáros ének- és zenekara Borka Zsolt vezetésével

Szeptember 23-án egész nap a Hangfest című program keretében több Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas világhírű művész lép fel, mint a Talamba Ütősegyüttes, Balázs János zongoraművész, Farkas András operaénekes, Agócs Gergely népzenész, a Four Bones Harsonakvartet, illetve  Szerémi Béla és a Bokros trió

 

 

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább