Elmondhatja, milyen menetrendet szeretne jövőre!

by Karakai Ildikó

Kísérleti jelleggel a jövő csütörtökig egy online felületen hozzáférhetők a hazai vasúti társaságok jövő évi menetrendi tervei. Az elképzeléseket már nyáron bárki megismerheti és két héten át véleményezheti.

Ha a kezdeményezés hasznosnak bizonyul, 2022-ben élesben is működhet az új lehetőség. A társadalmi véleményeztetés mellett a járási szintű menetrendi egyeztetések a hagyományos módon, a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével is folynak.

Az érdeklődők a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján tekinthetik meg a MÁV-START és a GYSEV által decemberben bevezetni javasolt menetrendi módosításokat. Egy erre kialakított felületen, július 2-ától 15-ig, anonim módon észrevételezhetik a terveket. A beérkező véleményekre nem egyesével, hanem a feldolgozás után a weboldalon megjelenő összegzésben kapnak választ.

A rendszeresen vonatozók érdemi észrevételei, jobbító szándékú javaslatai alapján a vasúti közlekedés rugalmasabban igazodhat a valós utazási igényekhez. Ha a kezdeményezés kedvező fogadtatásra talál, jövő nyáron már élesben folytatódhat a társadalmi véleményeztetés és idővel az elektronikus egyeztetés a jóval nagyobb adattartalmú, összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjeszthető.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább