Csütörtökön permetezik a vadgesztenyefákat Fóton

by Karakai Ildikó

Az önkormányzat megbízásából csütörtökön kerül sor a Vörösmarty téren és az Erkel Ferenc téren lévő fehér virágú vadgesztenyefák aknázómoly elleni permetezésére, este 7 és 10 óra között.

Az eljárásra azért van szükség, mert hazánkban elszaporodott a vadgesztenyelevél-aknázómoly. A rovar a fehér virágú vadgesztenyefa-állomány korai levélbarnulását, lombhullását, hosszabb távon pusztulását is okozhatja.

Fót két parkját 47 fehér virágú vadgesztenyefa díszíti. A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása április-május hónapokban indult meg. Miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, az abból kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, majd táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kezdetben kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak.

A permetezéssel megbízott cég által alkalmazott készítmény közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát. Az esetlegesen autókra kerülő növényvédő szer a járművekben semmilyen károsodást nem okoz: elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fa nagymértékben magához vonzza a permetet, így szétszóródása minimális.

A cég által használt növényvédő-szerek Topas 100 EC gombaölő permetezőszer  és Runner 2F rovarölő szer. Ezek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 15 nap, míg a munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap – tudtuk meg Kárpáti Gábortól,  a  Fóti Közös Önkormányzati Hivatal közbiztonsági és hulladékgazdálkodási ügyintézőjétől.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább