Csodálatos koncerteket hallhattunk a II. HangFeszt klasszikus zenei fesztiválon

by franciska

Másodjára rendezték meg Fóton a HangFeszt klasszikus zenei fesztivált. Az egész napos ingyenes rendezvény programjait a magyar romantikus építészet egyik legjelentősebb műemlékében, a fóti Szeplőtelen Fogantatás templomban és a templomkertben rendezték meg. A szervezők a koncertek mellett hangszerbemutatóval, pódiumbeszélgetésekkel, kézműves foglalkozásokkal várták a látogatókat. A fesztivál ötletgazdáját, főszervezőjét, Stilling Ferencet kérdeztük a fesztiválról.

Idén másodjára rendezték meg a fesztivált, amelynek igen nívós fellépői látogattak el Fótra. Honnan jött az ötlet, hogy ez a fesztivál létrejöjjön?

Több rendezvényt szerveztem már, gyakorlatilag a rendezvényszervezést életvitelszerűen művelem. Nagyon sok tudományos konferenciát, szabadtéri kézműves vásárt, fesztivált szerveztem. Mindig fontos volt számomra a zene. Fóton pedig az Ybl Miklós tervezte templomot tökéletes koncerthelyszínnek gondoltuk. Kidolgoztam a fesztivál koncepcióját, amely a hangra épül. Kiváló művészek, zenekarok koncertjeit élvezheti a közönség, hang és zenei tematikájú előadásokat hallgathatnak a nap folyamán.

Miért épp Fótot választották a fesztivál helyszínéül?

Veresegyházon élek a családommal, ahová pár évvel ezelőtt költöztünk. A veresegyházi fesztiválok már bejáratódtak, amelyeket népes közönség látogat. Fóton is vannak jó kezdeményezések, de célom egy olyan hagyományteremtő “fesztiválsziget” létrehozása volt, ahol a zene, a néphagyomány és a kézműves foglalkozások által a gyermekek és a felnőttek is ráébredhetnek a klasszikus értékek fontosságára. Szívügyemnek tekintem a család, a kultúra és a hagyomány hármasának a megőrzését és a továbbörökítését, a rendezvény is ezekre az alapokra épül rá.  A gyönyörű, romantikus stílusban épült Ybl Miklós tervezte kiváló akusztikájú templom tökéletes helyszín egy klasszikus koncert lebonyolításra.

Szerencsére Sándor atya, a templom plébánosa, nyitott volt az ötletre, hogy nem csupán egyházi zenével töltjük meg a templomteret. A HangFeszten a kézműves foglalkozásokkal megszólítjuk a gyermekeket és a népzenén keresztül „becsaljuk” a templomba a kicsiket, ahol a komolyzene világába belecsöppenve egy-egy hangot el tudnak raktározni magukba és az általuk készített portékához tudják kötni a későbbiekben. Ez által közelebb tudjuk hozni őket a komolyzene világához. Több hagyományos kézműves foglalkozás lett bemutatva, többek között a kovácsolás, a nemezelés, a tűzzománckészítés, a gyertyamerítés és az egyik legnépszerűbb a gölöncsérek munkáját is saját kezűleg kipróbálhatták. Fontos, hogy a népzene és a klasszikus zene világához is közelebb tudjuk hozni a gyerekeket.

Hogyan választották ki a fellépő művészeket, együtteseket?

Igyekeztünk, hogy minél színesebb legyen a zenei paletta. A nap folyamán koncertet adott nálunk a Szent Efrém Férfikar, Boros Emese énekművész, a Bokros Trió, Fábián Zoltán énekes, a BDZ Kamaraműhely, Farkas Gábor zongoraművész Shu Hui Bao operaénekesnő társaságában. A templomkertben zenei előadásokat, hangszerbemutatókat és pódium-előadásokat szerveztünk.

Milyen források álltak rendelkezésükre a fesztivál létrejöttében?

Pályázati, egyesületi, családi forrásból és egyéb támogatásokból tudtuk megrendezi a fesztivált. A helyi önkormányzat pozitívan fogadta tavaly a kezdeményezésünket. Bojsza Rékától sok segítséget kaptunk a lebonyolításban.  A művészvilágban már nagy elismertsége van a második alkalommal megrendezett fesztiválnak. A rendezvény látogatottsága elérte a 2500-3000 főt, többségében helyi lakosok által.

Melyek a hosszú távú terveik a fesztivált illetően?

A tervünk, hogy a HangFeszt klasszikus fesztivált a jövőben is évente megszervezzük, ezen kívül szeretnénk szervezni egy rock-jazz HangFesztet is. Nem titkolt szándékunk, hogy jövőre a romtemplomot is bevonjuk fesztiválhelyszínként. Nekünk fontos Fót, itt szeretnénk megszólítani a gyermekes családokat annak érdekében, hogy a zenei nevelés, a zenei oktatás felé tereljük őket.

Tervünk még a zeneipar megszólítása, amelyet egy jövő évi konferenciával zárnánk le. Fő témánk az oktatás esetleges reformja és a mesterséges intelligencia hatásainak vizsgálata a zeneiparra.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább