Bevezetik itthon a negyedik oltást

by Karakai Ildikó

Fel lehet venni a 4. koronavírus elleni oltást Magyarországon, de előtte konzultálni kell az orvossal. Ezt újságírói kérdésre közölte Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, hogy oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van.

A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.

A koronavíruson “átesettség fogalma” az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki.

Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét is.

Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor “lehet szabadulni”.

Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább