Bemutatták Fót klímastratégiáját

by franciska

Klímavédelmi fórumot tartottak május 21-én a Vörösmarty Művelődési Házban. A fórumon az önkormányzat klímavédelmi és környezetvédelmi intézkedéseiről volt szó, illetve bemutatták a város klímastratégiáját.

A környezetvédelmi fórumon jelen volt dr. Vass György polgármester, Bíró Zoltán alpolgármester , dr. Mihályi Zsolt Apor jegyző , dr. Vargha Nóra környezetvédelmi tanácsnok, Péterffy Márton főépítész,  Szkordilisz Flóra, a Spatialist Kft. vezetője.

A fórumot dr. Vass György nyitotta meg. A polgármester beszámolt az önkormányzat legfontosabb környezetvédelmi intézkedéseiről, többek között a parlagfű irtásáról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a veszélyes hulladékgyűjtési akciókról, a Zöld Bársony Program hatékonyságáról. Az önkormányzat igyekszik minden eszközzel edukálni a lakosokat a tudatos környezetvédelemre. A polgármester azt is megemlítette, hogy elkészült Fót települési, tájvédelmi és természetvédelmi koncepciója is, illetve a képviselő-testület elfogadta 2023-2030 hivatalos klímastratégiáját.

Ezt követően Szkordilisz Flóra részletesen ismertette a város klímastratégiáját.

A város egyik fő problémája a népességnövekedésből adódóan a forgalomnövekedés a közutakon, továbbá gondot okoz az infrastruktúra elégtelensége, a lakossági stresszhelyzetek kiéleződése, az egészségügyi állapot romlása, a zöldterületek terheltségének növekedése és a természeti környezet szűkülése.

A klímastratégia egyik átfogó célja az alacsony kibocsátású Fót, vagyis az energiafogyasztás és CO2- kibocsátás csökkenése. Stratégai célként tűzték ki a szakemberek az alacsony kibocsátású lakóépület-állomány, az alacsony kibocsátású településüzemeltetés- és gazdaság, az alacsony kibocsátású települési közlekedés elérését és a lakosság klímatudatosságának fejlesztését és szemléletformálását.

A szakértő beszámolójában nyomatékosan kitért arra, hogy Fót lakossági gázfogyasztása megfelel az országos átlagnak, ugyanakkor a villamosenergia-fogyasztása lényegesen magasabb, mind az országos, mind a budapesti átlagnál is, vagyis a lakosság a legnagyobb kibocsátó.

A Csillagdomb lakópark beépítésével kapcsolatban merült fel lakossági kérdés. Bíró Zoltán alpolgármester elmondta, hogy eddig csak a tulajdonosok miatt nem történt fejlesztés ezen a területen, de sajnos bármikor fejleszthető.  Az önkormányzatnak nincs eszköze a lakóövezet fejlesztésének megakadályozására.  Az alpolgármester beszámolt azokról a konkrét lépésekről, amelyeket az önkormányzat hozott annak érdekében, hogy kevésbé legyen túlzsúfolt a város.  2019-ben megszüntette az önkormányzat, hogy a belterületen nagyobb társasház épülhessen. A már folyamatban lévő építkezések ellen nincsenek eszközei a városvezetésnek, de különböző szabályozásokkal, pl. a teleknagyságok növelésével is a zsúfoltságot igyekszik megakadályozni az önkormányzat.

Bíró Zoltán a városon átmenő hatalmas forgalomról és az elkerülő út építésének tervéről is beszélt,  amit mind a lakosság és a város vezetése egyaránt nagyon vár, mivel naponta 14 ezer autó megy keresztül Fóton, szennyezve a várost. A tervezett 315-ös út megépítésével az átmenő forgalom 60%-át terelnék el a fóti utakról. A hulladékgazdálkodásról is szó esett, amelynek egyik sarkköve lesz a hulladékudvar kiépítése, ami már jövőre elkészül, mondta az alpolgármester.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább