Bemutatjuk a Fóti Városszépítő Egyesületet

by franciska

A Fóti Városszépítő Egyesület nevével sokszor találkoztunk már. Több olyan programjuk van, mellyel felhívják a fótiak figyelmét lakókörnyezetük szépítésére és a közösségi munkában való részvételre. Az egyesület alelnökével, Ispán Lillával beszélgettünk. 

Mikor jött létre és milyen céllal az egyesület?

Az egyesületünk 1991-ben alakult Fóti Faluszépítő Egyesületként, tavaly voltunk 30 évesek. Fót várossá válása után, 2004-ben változtattuk meg a nevünket.  Az alapításkor és az első években sok, a városban jól ismert tagja volt az egyesületünknek, főleg építészek, gépészek, de képzőművészek is, mint Valent-Hódy Mihály vagy Osváth Miklós. Mellettük kiemelném az alapítók közül Pektor József, Német József, Szent Iványi Géza, Kovács József, Nemeshegyi Gyula, Bánhalmi Gábor nevét, akik szakértelmükkel segítették azt a vállalt célt, hogy Fót szép és élhető település legyen.

Melyek azok az események, melyekre a legbüszkébbek a 30 év alatt?

Az évek során több esetben kért tőlünk a városvezetés szakvéleményt tervek elkészítésénél, véleményezésénél. Az első munkánk a városi üdvözlőtáblák felállítása volt.

A Petőfi Sándor utcában lévő elhanyagolt kis térnél például kiépítettük a jelenleg látható parkot. Itt minden évben lemetsszük a fákat és tavaszi takarítást végzünk. A Németh Kálmán úton és a Sipos Pál téren fákat ültettünk, ebben más civil szervezeteket segítettünk. Több munkánkra is jellemző, hogy szívesen dolgozunk együtt másokkal, például az Artézi kút is ilyen.

Látványos eredményként könyvelhettük el 2000-ben az I. világháborús emlékmű felújítását, illetve következő évben a II. világháborús emlékmű is elkészült. Sokszor szerveztünk jótékonysági bálokat egy-egy ügy vagy szervezet támogatására, például jelentős összeget ajánlottunk fel a művelődési ház külső tatarozására is. Ezek mellett más eredményekre is büszkék vagyunk, de sok lenne felsorolni. Ami pedig a jelent illeti, öt most futó programunkat emelném ki. Néhány éve újra elindítottuk a „Tiszta udvar rendes ház” programot, mellyel azokat a városlakókat jutalmazzuk, akik rendben tartják a portájukat.

Egy város nem csak az önkormányzati rendelkezésektől lesz élhető, hanem attól, hogy a lakosok az otthonuknak tekintik, szépítik és rendben tartják. Ez nem feltétlenül csak a pénzen múlik. Azokat jutalmazzuk, akik igényesek a környezetükre. Most hétvégén, szeptember 10-én osztottuk ki a táblákat, egyben a következő programunk díjkiosztója is akkor volt. 2013-ban csatlakoztunk a Magyarország Legszebb konyhakertek programhoz, ami Karcag alpolgármesterének kezdeményezése volt, és országos mozgalommá nőtte ki magát. Arra biztatjuk a városlakókat, hogy a kertek ne csak díszkertként funkcionáljanak, hanem hozzanak létre konyhakertet is. Itt nem csak a nagy kertekről beszélünk, mert sokan például teraszon, balkonon tartanak ládákban paradicsomot, fűszernövényeket és más zöldséget. Ez jó példa a gyerekeknek is. Aztán 2018-ban egyesületünk felkarolta a lakossági kezdeményezésre elindult Fóti KönyvForduló ügyét. Könyvszekrényeket telepítettünk a városba, ahova bárki elviheti a megunt könyveit, kicserélheti azokat. A könyvtárral közösen dolgozunk ezen.

Két éve egy új kupakgyűjtő szívet állítottunk fel a Millenniumi parkban, ezzel az Egymásért-Közösen Mozgáskorlátozottak Egyesületét támogatjuk. A legutolsó kezdeményezésünk pedig a mesejárda, ami egy friss program. Három-négy évvel ezelőtt láttam egy településen, és elhatároztam, hogy Fóton is megvalósítjuk ezt. Megnyertük Kiss Eszter festőművész támogatását is, aki elkészítette a terveket, majd megszereztük az engedélyeket. Szeptember elején került sor az első mesejárda festésére sok önkéntes segítségével és a Nor-Color Kft támogatásával.

A Fáy András Általános Iskola előtti járdát készítettük el, ami a játszótértől indul és nagyjából 30 méteren keresztül díszítik különböző interaktív motívumok. A következő mesejárdánk a katolikus óvoda előtt lesz, ez egy 20 méteres szakasz. A városközpontban kicsit visszafogottabb színt fogunk használni, mint az iskola előtt. Ennek a festését már csak tavaszra tervezzük. A következő mesejárdákra is vannak helyszínötleteink, melyekre már megkaptuk az előzetes önkormányzati hozzájárulást.

Hány tagot számlál az egyesület?

Jelenleg 20 tagunk van. Sajnos az évek alatt kissé elöregedtünk, sok alapítótagunkat elveszítettük. Szeretnénk minél több fiatallal együtt dolgozni. Az egyesületünk elnökével, Bánhalmi Gáborral együtt az a célunk, hogy minél több aktív lakost toborozzunk és megújítsuk az egyesületet. Szeretettel várjuk tagjaink közé azokat a fótiakat, akik szeretnének tenni a városért.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább