Aki a húsvéti ünnepek alatt betegszik meg, az ügyelethez is fordulhat Covid-gyógyszerért!

by franciska
A Kisalagi Rendelő a közösségi oldalán osztotta meg  a húsvéti ünnepekre vonatkozó információkat. Azok a páciensek, akik  a négy nap alatt betegednek meg, az ügyelethez fordulhatnak gyógyszer miatt. 
A fontosabb szabályok:
– A Favipiravirt a háziorvosokon kívül már (a hétvégi vagy éjszakai) alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó orvosok, illetve minden olyan orvos felírhatja, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Korábban csak a háziorvosok írhattak receptet, de ők a hétvégén sokszor nem voltak elérhetőek.
– A gyógyszerhez már nem kell pozitív tesztet felmutatni. A koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.
– A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon.
– A betegeket tájékoztatni kell a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése.
– A gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését. A koronavírusos betegek ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, mert ez jelentős egészségügyi kockázattal jár. A gyógyszer kiváltásához elég bemondani a patikában a beteg TAJ-számát.
– A Favipiravir kezelés közben a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább