Airsoft és Trendrakás. Mutatjuk, mi mindent láttunk a fóti Extrém sportnapon!

by ktgy
Extrém sportnapot rendezett a Somlyó-tónál a Fóti Közszolgáltató. A Bérciné Berki Szilvia vezette stáb megint izgalmas programot kínált az érdeklődőknek. A nagy meleg ellenére szép számmal jöttek is a vendégek.
Korábban nem találkoztunk az airsoft lövészettel. A program helyszínén Kószás Erik elmondta, hogy sűrített levegővel lőnek ki “töltényeket” a fegyverekből.
A csőtorkolati energia nagyon alacsony, de ennek ellenére ügyelni kell a biztonságra: védőszemüveget kell felvenni, és elkerítik a területrészt, ahol lőnek. Lehet paintballszerű csatákat is vívni vele, de ehhez olyan fegyvereket kell választani, melyek lövése közelről se nagyon csíp. Programjaik során ők csak eredeti fegyverek pontos másolatait használják, melyek kezelőszervek és ergonómia szerint azonosak. Egy-egy ilyen fegyver körülbelül 200.000 forintba kerül.
A délután folyamán egy pici színpadon többek között a Kreadance Tánciskola táncosai és rapperek is felléptek.
A műsorvezető Dombóvári Vanda volt.
Népszerű volt a mászófal és a lövészet lézerpisztollyal,
valamint a gokartpálya és a Paraktív Integrációs Alapítvány bemutatója.
Révész Melinda 5. alkalommal rendezte meg a Fóti Mesemaratont. Ez bár nem része az Extrém sportnapnak, megemlítjük, hiszen a helyszín ugyanaz. Már többször írtunk erről az érdekes kezdeményezésről, amely során egy teljes napon, 24 órán át felváltva  meséket olvasnak fel. A programot például a Muharay Színház művészeinek előadása színesíti, illetve az ebédfőzés bográcsban.
Nagyon sokan ismerik és szeretik tRENDrakó Marcit. Érdekes előadásába mi is belehallgattunk, majd beszélgettünk is Bartus Marcellal.
Ezt a nagyon hasznos “felvilágosító” tevékenységet főállásban csinálja?
  • Abszolút, kémiai és biológiai tudásom miatt merek erről beszélni. Felügyelő vagyok, ahogy korábban hívták: közegészségügyi ellenőr. Eredetileg különben színész vagyok, bár nem a Színművészetin végeztem (az ott végzettek a színművészek). Egyik tanárom, Molnár Piroska mondta az első mesterségórán, hogy “égni tudni kell”. Ezt megtanultam, de nem szoktam égni.
  • Könyveket írok, előadásokat,  workshopokat tartok. A történet főleg a közösségi médiában fut, az Instagram, a Facebook, a TikTok posztjain keresztül zajlik. Rengeteg környezetbarát céggel van együttműködésem.
Menyire eredményes az oktatása ?
  • Nagyon. 100.000 követőnk van a TikTokon. Naponta legalább tíz üzenetet kapok, melyben megköszönik, hogy ezt megtanulhatták. Egy emberért is megérné, de azért ez a napi tíz nagyon jó,  főleg ahhoz képest, hogy 3 éve csináljuk csak intenzíven.
Az alap ecet és citromsav?
  • Ecet, citromsav, szódabikarbóna, mosószóda – az alapsavak és lúgok.
Előadásában említette, hogy az “egyszeri vásárlónak” a színes csomagolás mennyire fontos.
  • Igen a lényeg, hogy színe legyen, szaga legyen és habozzék. Az embereknek ez kell, ettől érzik magukat tisztának. Ha eljönnek és tudok velük beszélgetni, rájönnek, hogy ez nem így van.
Külföldön van hasonló projekt?
  • Most fogok elköltözni egy évre Új-Zélandra – nem feltétlenül emiatt, de megpróbálunk ott is kicsit ezzel foglalkozni. Új-Zéland elég zöld ország, és valószínűleg ott ez működik.
  • Érdekes, hogy Európában elég kevés csomagolásmentes bolt van, de például Fóton van ilyen. Németország eléggé környezettudatos, például a szemétkérdésben, de a “vegyszerek azért ott is elégé futnak”.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább