Érdemes meglátogatni a Dunakeszin átadott Teknős Tanösvényt

by franciska

Dunakeszin megnyílt a Teknős Tanösvény, amely a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be a természetkedvelők számára. A két hektárnyi területen létrehozott tanösvény az odalátogató családok és iskolások számára rendkívül jó lehetőséget nyújt arra, hogy ismeretüket bővítsék a Dunakeszi-tőzegtavak természeti értékeiről. Nekünk fótiaknak is érdemes a szomszédba látogatni,  mert mindenképp felüdülést jelenthet a tanösvényi séta. A terület az Nhood Services Hungary Kft. kezelésében áll, a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában található. 

Az MTA korábbi szakvéleménye szerint a dunakeszi láp olyan környezettörténeti maradvány, amely nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális érték. Ennek a lápnak két hektárnyi részét, a Dunakeszi Teknős Tanösvényt tették bejárhatóvá és látogathatóvá a környék lakói és az érdeklődők számára. A különleges természeti adottságokkal rendelkező tőzeges talajon a nagy termetű, lágy szárú növényzet jellegzetes lápi vegetációt alkot.  A 900 méter hosszú tanösvényen a Paradigma Ariadné Építészműhely csapata kivitelezőként emelt geometrikus építészeti objektumokat, többek között két kilátót is.

Az építészműhely alkotóközössége érzékenyen reflektált a lenyűgözően gazdag természeti környezetre, olyan rejtőzködő építményeket és útvonalakat helyeztek el, amelyek önmagukban is felfedezésre hívnak  a dunakeszi láp mélyében.  Az építmények nem hasonlítanak házakra vagy kunyhókra, olyan mesterséges  elemek, amelyek formáikkal megbújnak a sűrű növényzetben, de még sem tudtak teljesen beleolvadni abba. Az építészek a lehető legkisebb terhelést és nyomot hagyva egy biztonságos és élményszerű infrastruktúrát hoztak létre, ami képes arra, hogy elkalauzoljon bennünket, megmutassa nekünk, amit nem látunk, ösztönözzön bennünket a láp felfedezésére.

Az átadott Dunakeszi Teknős Tanösvény koncepciója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által javasolt tanulmány alapján került kidolgozásra. A tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomást alakítottak ki. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszisztémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron mehetnek végig a természetkedvelő látogatók, akik megismerhetik a helyi állat- és növényvilágot.

A lápos részeken, a nádasokban és a két rejtett, állandó tavacska mentén futó tanösvény 4 hónap alatt készült el. A pallósoron négy ismeretterjesztő pavilon is található, amelyből kettő kilátóként is funkcionál. Az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak. A projekt zászlóshajó állatának egy teknősfajt – az Emys orbicularis-t –  választottak, amely hűen szimbolizálja a terület jellegét.

A  környezetüktől elszigetelt vizes élőhelyek leginkább akkor értékelődnek fel, amikor nincs elég csapadék. Kiemelten fontos a lápok pufferoló hatása a környezetre. A madaraknak a vizes élőhelyek pihenőhelyül szolgálanak, színesítik a környéket, annak klímáját kedvezőbbé teszik.

A  Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolójából közelíthető meg a tanösvény, amely mentén hamarosan pihenőpontokat fognak kialakítani.  A projekt következő fázisában az Auchan épülete mellett a gyermekek kikapcsolódását parkosított terület, játszótér, a felnőttekét pedig új kereskedelmi egységek biztosítják majd.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább