Hatvanéves korában kezdett írni a rekorder fóti novellista

by fnora

Ahogy Winczheim Tibor mesélte, ő már minden volt, sőt akasztott ember is. Mikor a kék metró építésén kezdett dolgozni,, a beavatási szertartása részeként munkatársai a lábánál fogva fellógatták – amit persze nagy ivászat követett.

Kalandos életét gyógyszervegyészként kezdte, de akkoriban ez nagyon veszélyes volt, amibe hamar beleunt s inkább kiment az NDK-ba. 3 évig az Orwo filmgyárban dolgozott , ahol kitanulta a filmöntést. Később Bajorországban is dolgozott szakácsként – ebből az időből származik a bolhapiacokon vett söröskorsó gyűjteménye , csakis fedelesekből.

Írói karrierjét közel hatvanévesen kezdte, mikor munkanélkülivé vált , addig maximum szerelmes leveleket írt. Unalomból kezdett írni és kíváncsiságból küldte el a novelláit szerkesztőségekbe, ahol a legnagyobb meglepetésére lelkesen fogadták. Ekkor kezdett el pályázgatni és még abban az évben, 2011-ben különdíjat nyer a BabaMama Club pályázatán. A következő évben a Holnap magazin támogatásával rekordkísérletet jelentett be: az Olimpia kezdetétől 2012 végéig megír 7 kötetet. Napi 10-12 óra munkával sikerült is neki. Az összesen 156 novella, közel 1000 oldal, négy és félmillió leütés meghozta az eredményt, bekerült az abban az évben, az utolsó alkalommal kiadott Magyar Rekordok Könyvébe. Ha fennmarad a kiadvány 2016-ban is bekerült volna a kötetbe – egy “kihívásos versenyen’ 14 novelláskötetet írt egy év alatt. (Nemere István a nagyon termékeny író abban az évben 9 kötetet adott ki, s utánanézett, az éves csúcs 11 volt)

Összesen 22 kötete jelent meg 100-100 példányban, amiből, mint mesélte a jelentős része még megvan , mivel az emberek nem költenek kultúrára. Életből vett és kitalált történetei is vannak, de kiadott három felnőtteknek szólót könyvet is. Meseparafrázisai izgalmasak, nála például a Farkas vegetáriánus és nem eszi meg Piroskát.

1972 óta él Kisalagon feleségével, 3 gyermekük van. Mostanában már nem nagyon ír, mert nincs pénze kiedni a könyveket (még a korábbiak adósságait is nyögi), de igyekszik részt venni a város kulturális életében . Sőt, 2018 óta (idén sajnos nem) megrendezi a Nyári Mikulás Partiját – ami egy “kiállításokkal egybekötött zenés-énekes-felolvasásos irodalmi nap”.
Szívesen megnyitja festő barátainak tárlatait, telefonhívásra – mint mesedoktor – gyermekeknek olvas fel.

Korábban nagyon sok felolvasó estet tartott például a Krúdy körben, különböző alkotótáborokban , iskolák rendhagyó irodalom óráin, idősek otthonában, plébániákon , a Holnap magazin estjein, sőt egyszer a váci börtönben is. 2012-ben a Batsányi-Cserhát Művészkörtől Aranydiplomát, 2014-ben ART-arany díjat kapott.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább