A Lumnitzer nővérek felfedik a betyárgulyás titkát

by Olórin Gergő

Már az első alkalommal, amikor a Fáy présházban jártunk és a nagyon kedves pincér úr a betyárgulyást ajánlotta, megfogadtam, hogy ezt egyszer kipróbálom.

Mint hajdanán a Lumnitzer nővérek, felesküdtünk, hogy megfejtjük a betyárgulyás titkát és mindenki számára hozzáférhetővé tesszük. Álljon most itt önmagát hirdetve egy képes riport az elfogyasztott ételről és az általunk feltárt összetevőkről.

Hozzávalók:

Sertéshús 25 dkg (itt jegyzem meg, hogy a gulyás szaftos marhahúsból készül, például nyak vagy tarja, de kondásnak még jó lehet. Manapság erre az apróságra nem nagyon adnak.)

Füstölt szalonna 10 dkg

Vöröshagyma 1 fej

Csiperkegomba 20 dkg

Burgonya 5-6 közepes szem

Sárgarépa 1 szál

Fehérrépa 1 szál

Zeller negyed gerezd

Zöldborsó 10 dkg

Paradicsom 1 db

Petrezselyem, kis csokor, aprítva

Kapor  1 szál friss, aprítva

Babér 1-2 levél

Pirospaprika, ízlés szerint

Só ízlés szerint

A mennyiségek tekintetében nem szolgálhatok pontos információkkal, a fentiek csak hozzávetőlegesek, de egy jó háziasszony, illetve egy tehetséges szakács érzésre összeállítja ezek alapján. Én is így fogok tenni. Az összetevők aprítva, lassú tűzön jól összefőzve adják a képeken látható gyöngyöző, sűrű nedűt. Csipetkével és kis tejföllel enyhén savanykás és nagyon finom egytálétel. Friss kenyérrel tálalva egyszerűen kihagyhatatlan. Elkövettem azt a hibát, hogy szokás szerint nagyobb volt a szemem, mint a szám, és rendeltem mellé még egy barbecue oldalast és desszertet is a végére. De természetesen már a levessel jóllaktam, illetve jóllaktunk. Viszont a híres Somlyói galuska is kihagyhatatlan volt, erről majd legközelebb áradozunk.

Továbbra is szenvedéllyel harcolunk a hazai konyhaművészet becsületéért és méltó színvonaláért, kiállunk minden hasznos kezdeményezés mellet. De lehetőségeinkhez mérten lecsapunk és leleplezzük a szakma kufárjait és kontárjait.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább