A fóti idősek is érdeklődnek a város közügyei iránt

by franciska

Fót Város Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézményhez (ESZEI) tartozó Idősek Nappali Klubját látogatta meg Bíró Zoltán alpolgármester, hogy válaszoljon a nyugdíjasok közügyeket érintő kérdéseire.

Bíró Zoltán alpolgármester portálunknak elmondta, hogy az idősek legutóbbi látogatásakor tapasztalta, hogy a nyugdíjasokat is érdeklik a várossal kapcsolatos közügyek, ezért az intézmény vezetőjével megbeszélték, hogy amikor a klub tagjai igénylik, szívesen tart számukra lakossági fórumot.

„Ilyen találkozókra korábban még nem volt példa, de úgy látom, hogy az időseket ugyanúgy foglalkoztatják a város ügyei, mint a fiatalabb lakosokat, ezért ők is megérdemlik a tájékoztatást, ahol lakossági fórum formájában válaszolok a kérdéseikre. Ezeket a találkozókat rendszeressé fogjuk tenni, mert nagyon hasznosak” – nyilatkozott Bíró Zoltán.

Az idősek a következő témákban tették fel a kérdéseiket:

  • helyi buszközlekedés járatsűrítése, az új egészségház szolgáltatásai, a temetők rongálásának megfékezése, járdaépítési program

A kérdésekre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy az egészségház megépítésének legnagyobb előnye, hogy 11 egészségügyi szolgáltatás lesz elérhető a városban. Az egészségházat 2026 közepéig kell megépíteni, ezt vállalta az önkormányzat. Az önkormányzati temetőt új kamerarendszerrel fogja bővíteni a városvezetés, de a katolikus és a református temetők magánterületek, amelyek vagyonvédelméről az egyháznak kell gondoskodnia. A járdaépítés sok helyen gondot okoz Fóton, a régen tervezett utakat kisebb forgalomra építették. Egyre több család rendelkezik 2-3 autóval, amelyeket nem tudnak a saját portálokon belül elhelyezni, ezért elfoglalják a járdákat vagy annak helyét.

Az önkormányzat nagy küzdelmet folytat azért, hogy legalább az egyik oldalon széles járdát tudjon építeni.  Évente 800-900 millió forintot fordít az önkormányzat útépítésre, csapadékvíz-elvezetésre, járdaépítésre, gépkocsibeállók építésére. Ezen felül minden pályázati lehetőséget megragad a városvezetés, amit járdaépítésre írnak ki.

A város szennyvízkezelésével kapcsolatban is kapott kérdéseket az alpolgármester. Bíró Zoltán elmondta, hogy az önkormányzatnak nincs ráhatása a DMRV szennyvízkezelési programjának fejlesztésére, mivel ez a DMRV hatásköre, de a vízmű már jelezte a városvezetésnek, hogy mindenképp fejleszteni fogja a rendszert.

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább