A Fót SE a város sportéletének a motorja

by ktgy
Szakosztályai hosszú idő óta eredményesen működnek, sportfesztiválokat szerveznek, és aktívan részt vesznek a mások által rendezett városi programokon is. Az egyesület elnökével, Kapitány Zoltánnal kétrészes cikkünk első felében az egyesület szakosztályairól beszélgettünk.
Hogyan szerepelnek mostanában a labdarúgók?

A Fót SE I. labdarúgócsapata tavaly nagy sikert ért el, hosszú idő után bajnokként egy osztállyal feljebb jutott. Úgy terveztük, hogy azonnal próbálunk az érmekért küzdeni és továbbmenni, de ez sajnos nem sikerült. A keretünk nem tudta hozni az elvárt eredményeket, de a középmezőnyben stabilak vagyunk, kiesni nem fogunk. Büszkék vagyunk a csapat teljesítményére. Tavasszal szeretnénk még egy kicsit erősíteni, de az idén feltehetőleg nem jutunk feljebb az egyes csapattal.

Mi volt az oka, hogy nem sikerült igazán jó eredményt elérniük?
Százszázalékos teljesítménnyel meg tudtuk nyerni a megye 4-et, de ez már kevésnek bizonyult a megye 3-hoz. Ráadásul nem az északi csoportba raktak minket, hanem a keletibe, az itt elhelyezkedő települések csapatai pedig nagyon erősek. Nehéz velük játszani, mert viszonylag rossz minőségű pályáik vannak, nagyon hajtós, konkrétan durva focit játszó csapatok, mi meg nem voltunk hozzászokva ehhez.

A kettes csapattól mi az elvárás?

Ezzel a csapattal a megye 4-es középmezőny a cél az idén, jövőre ott is esetleg a bajnokság megnyerése, de az éremszerzés mindenképpen. Mindkét csapatot nagyon lelkes labdarúgók alkotják, akik kezdenek összeérni, és már egymást erősítve alkotnak egységet.

Mi a helyzet a kézilabdázókkal?
Kézilabda-szakosztályunkat Jakab Krisztián vezeti továbbra is, három fős csapattal és egy utánpótlásbázissal dolgozik. Teljesen jól működünk, tavaly már kaptunk TAO-t is a kézilabda- szakosztályunkra, egy magasabb összeget. Ebből tudjuk fizetni a bérleti díjakat. A csarnokban edzenek a kézilabdacsapataink, és ugyanitt meccseket is játszanak. Párhuzamosan vannak edzéseink a Garay iskolában, belépés szinten az alsósoknak, a többiek pedig a csarnokban edzenek. Csapataink járnak külföldi tornákra, szép eredményeket érnek el, míg idehaza a területi bajnokságban szerepelnek.
Dzsúdó?
A dzsúdószakosztályunk versenyzői nagyon jó teljesítményt nyújtanak, köszönhetően szakosztályvezető edzőnknek, Szilágyi Gábornak. Folyamatosan országos versenyeken vesznek részt, és egészen jó helyezéseket érnek el. Az edzéseiket a Balogh Sándor Sporttelepen tartják továbbra is. Folyamatosan fejlődnek, és nő a létszámuk.
Atlétika?
A tavalyi sportágválasztónak is köszönhetően Tóth Iván Csaba vezérletével folyamatosan növekszik ott is a taglétszám. Jelen pillanatban 16-22 fő közötti gyermek vesz részt az edzéseken. A téli időszakban ők is a csarnokban edzenek heti két alkalommal, mivel kint alkalmatlan ilyenkor a salakpálya. Nagyon lelkesek, és Csabi munkájának köszönhetően, folyik annak a megtervezése, hogyan lehet őket lassan versenyeztetni.
Tenisz?
A tenisznél Horváth Henrik sajnos az idén nem tudta vállalni a téli szezonra a megemelkedett rezsiköltségeket. Korábban volt egy buborék, ami alatt négy teniszpálya elfért, de ezt nem tudják kifűteni, ezért ősztől tavaszig bementek a Garay iskolába, és ott tartanak csökkentett módban edzéseket Horváth Henrik vezetésével. A  sátor kifűtése havi másfél-kétmillió forint lett volna. A versenysportolók mentek Henrikkel a BVSC-be, ahol anyagilag ezt meg tudják oldani. Hogy tavasztól hogyan alakul a helyzet, az még tervezés alatt van. Ez a téli bezárás nem szokatlan, a környékünkön sok teniszklub tett így, sőt, van, ahol végleg abbahagyták a sportot.
Röplabda?
A röplabdaszakosztályunk tavaly megszűnt. Két évig próbálkoztunk vele, és bár nagyon sokan jelentkeztek és nagyon lelkesek voltak a gyerekek, volt egy gond. Viszonylag szétszórt korosztályok – hattól húszévesig – jöttek, így nem tudtuk őket bajnokságban indítani. Mivel a bajnokságban nem tudtunk indulni semelyik korosztályban, ellenben a költségek magasak voltak, fájó szívvel a megszüntetés mellett döntöttünk.

Kosárlabda?

A kosárlabda tökéletesen működik, hála a csarnoknak, hiszen ez egy kosárlabdacsarnok akkor is, ha multifunkciós és több sportágra alkalmas. A Fót SE kosárlabda-szakosztálya úgy épül fel, hogy együttműködünk az Újpesti  Megyeri Tigrisekkel (ÚMT). Az alsó korosztályok a Fót SE-ben sportolnak, és a Fáy iskolában tart a szakosztályunk előkészítőt, majd azok a gyerekek, akik komolyabban veszik, idővel tudnak menni a sportcsarnokba. Ott heti 5 edzés van, korosztálytól függően. A felnőttcsapatunk a második vonalban szerepel, oda feljutottunk tavaly előtt, egész szép eredményeket sikerül elérnünk. Ez a csapat a Fót Phoenix MT. Az ÚMT-vel nagyon jó az együttműködésünk, a csarnok is egyrészt az ő TAO-pénzükből épült fel.

Vannak tervek új szakosztályok indítására?
A vívószakosztályunk alakul, nagy bizodalmunk van benne, mert jó edzőket tudtunk találni. Szervezzük a tollaslabda-szakosztályt, amatőr szinten már el is kezdték a gyakorlást Fóton. Folyamatban van a birkózó- és bokszszakosztályunk szervezése is.
A második részben az egyesület által szervezett fesztiválokról és a várható fejlesztésekről folytatjuk a beszélgetést Kapitány Zoltánnal, a Fót SE elnökével.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább