A fejlődés nem áll meg: mutatjuk a Fót SE idei várható fejlesztéseit

by ktgy
Néhány napja jelent meg a Fótinfón a Fót SE elnökével, Kapitány Zoltánnal készült interjúnk első része, melyben a szakosztályokról volt szó. A második részben a fesztiválokról és a várható fejlesztésekről beszélgettünk.
Milyen fesztiválok szervezésében vett részt az egyesület?

Tavaly három nagy rendezvényünk volt, az egyik a futófesztivál, amit városon belüli útszakaszokon bonyolítottunk le. A másik a focifesztivál, ez szintén sikeres volt, a sportpálya környékén 11-es rúgó bajnoksággal, futballtornával, több száz résztvevővel és sok nézővel. A sportágválasztó rendezvényünket egy másik partneregyesülettel valósítottuk meg az ő támogatásukból. Mindhárom fesztivál nagyon sikeres volt, nagyon jó működött. Ezeket igyekszünk az idén is megrendezni. Besegítettünk még a suliolimpiába, hála Fót testnevelő tanárainak, akik összefogtak, és folytatják ezt a nagyszerű hagyományt. A Fót SE biztosítja hozzá az önkormányzat által az anyagi forrásokat.

Tavaly készült el a műfüves pálya és a sportcsarnok, idén milyen fejlesztések várhatóak?

Hosszú idő után végre átadásra került sok-sok milliárd forintból, részben pályázati, részben TAO- forrásból három nagyobb beruházás. A legnagyobb költségvetéssel a sportcsarnok épült meg. Egy 25 ezres településnek nyilván szüksége van egy zárt csarnokra, ahol nem csak sporteseményeket lehet tartani. Az elmúlt időszak is bizonyította, hogy mennyire alkalmas nagy városi rendezvények megtartására is.

Mellette megépült a műfüves pályánk, és egy futókör is átadásra került. A környező infrastruktúrákat is már vagy kiépítették, vagy folyamatban vannak a beruházások. Az idei évben a Pest megyei önkormányzatnál van egy megnyert pályázatunk 20 millió forint értékben az öltöző tetőszerkezetének felújítására. Ez a Balogh Sándor Sportcentrum fő épülete. Amikor elkezdték a felméréseket, kiderült, hogy az épület sok hiányossággal rendelkezik, ezért az önkormányzat biztosított további forrásokat az öltöző épületére is.
Milyen problémák voltak az épülettel?
Sajnos ez egy nagyon régen épült ház palaszerkezettel. Folyamatosan beázik, rossz a fűtése, a nyílászárói. Ennek egy részét most szerencsére a hamarosan induló közbeszerzési eljárás kiírása után fel tudjuk újítani, ami egy kb. 80 millió forintos beruházás lesz. Szeptember 30-ig el kell számolnom a Pest megyei önkormányzattal, így addig be kell fejezni a munkálatokat, esetleg egy-két utómunka csúszhat át jövőre. Tervbe van véve a műfüves pályához egy öltözőkonténer beszerzése, nagyjából 25 millió forintos költségvetéssel. Az önkormányzatnak döntést kell hoznia, hogy ezt vállalja-e. Erre nem lehet TAO-ra pályázni, sőt, most már egyéb infrastruktúrára is nagyon nehezen. A pálya csücskében van egy kisebb épület, amit a felszerelések tárolására használunk, gondolkodunk ennek és a főépület melletti régi épületnek az elbontásán is. Az önkormányzat lehetőségeitől függ, de ez utóbbi helyére szeretnénk egy könnyűszerkezetes épületet.

Mi a helyzet a műfüves pályához tervezett mobilnézőtérrel?

Továbbra is várjuk az MLSZ válaszát. Ez két 64 ülőhelyes mobillelátó lenne. Amikor beadtuk a pályázatot, akkor 3,6 millió forint volt az ára. A műfüves pályán öltözővel és nézőtérrel lenne teljeskörűen használható. Van még a tavalyi TAO-ból kerítésépítésre elnyert 4,6 milliós pályázatunk a füves pályánál épülő, 220 folyóméter, két méter magas kerítésre. Ennek egy része elkészült már, ez év június 30-ig kell befejezni a munkálatokat.

A fentiekből is látszik, hogy a város támogatja az egyesületet. 

Kiemeltek vagyunk, és annak is érezzük magunkat, megbecsüljük a helyzetünket. Úgy gondolom, hogy a Fót SE és a város érdekei közösek, amik egyeznek az itt lakók elvárásaival is. Bizonyítja ezt az ugrásszerű létszámnövekedésünk, és a Fóton sportolók számának emelkedése. Elképzelhető, hogy nem a sport az első az ember életében, de jelen pillanatban azt el lehet mondani, hogy ami sporttal kapcsolatos kiadás, kérés van, azt az önkormányzat, a képviselő-testület megfontolja, és a lehetőségeihez képest támogatja. Igaz ez például a tavaly átadott szintén önkormányzati pénzből megvalósult ovisportpályákra is.

Azt hiszem, elég sok mindenről beszélgettünk, kimaradt valami fontos?

Igen, idén egy nagyon fontos döntés előtt állunk, amit a önkormányzattal is tisztáznunk kell. Mi legyen az útja a Fót Sportegyesületnek. Továbbra is, mint ahogy eddig, jelentősen növekedjünk – ez az A változat. A B – álljunk meg ott, ahol vagyunk, és a minőséget fejlesszük, míg a C lehetőség szerint a költségek növekedésének hatására csökkenjünk, és engedjük el azokat a sportágakat, amiket veszteségesen vagy egyáltalán nem tudunk jól működtetni. A következő egy-két hónapban el kell döntenünk, hogy milyen pályára kell állítanunk az egyesületet.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább