110 éves a FSE: beszélgetés Kapitány Zoltánnal

by franciska

110 éves idén a Fóti Sport Egyesület. Az évforduló alkalmából a Fóti Település Értéktár Bizottság kiállítást rendez november 25-én a VMH-ban. A FSE elnökével, Kapitány Zoltánnal beszélgettünk az évforduló kapcsán.

 

Rendkívül komoly múlttal rendelkezik a Fóti Sport Egyesület, mit lehet tudni a megalakulásáról?
Valóban hatalmas sportmúlttal rendelkezik a Fót SE, hiszen csak egy-két évvel alakult később, mint például a Budapesti Honvéd, amely 1909-ben, a Vasas SC 1911-ben, a DVSC 1912-ben. Természetesen ezekhez a komoly csapatokhoz képest a Fót SE sokkal kisebb volumenű, de kisebb- nagyobb megszakításokkal 1913 óta fenntarja magát. Ez a 110 év korokon átívelő. Nagy büszkeség, hogy ilyen korán megalakult a klub, amely időszakosan olyan eredményeket ért el, amire felfigyeltek ránk.

Mivel magyarázható, hogy ilyen régi a klub? A fótiaknak mindig igényük volt arra, hogy szervezett körülmények között sportoljanak?

Véleményem szerint ez Fót lokálpatrióta jellegével magyarázható. 110 évvel ezelőtt nem agglomeráció, hanem Budapest közelében lévő település volt Fót. Akkoriban a tömegközlekedés sem a mai volt, tehát a 20 kilométernyi távolság a fővárostól nem volt olyan gyorsan elérhető, mint ma. Önálló település voltunk, ahol a lokálpatrióta családok úgy gondolták, hogy tisztelve Fót rendkívül gazdag örökségét, alapítanak egy sportegyesületet.

Hogy látja a Fót SE jövőjét?
A klubnak több korszaka van. Van az alapítás körüli korszak, amit a kiállításmegnyitón Balogh Dávid művészettörténész-muzeológus fog bemutatni, és beszélni fog arról, hogyan lett női kézilabdacsapatunk, illetve labdarúgócsapatunk. A klub újkori korszaka akkor kezdődött, amikor az egyesületnek egyre több szakága lett, nemcsak kettő, hanem jóval több. Jelen pillanatban 15 szakágunk van és nagyjából 900 fő a tagságunk. Az elmúlt 3 és fél évben azon dolgoztunk az önkormányzattal egyetértésben, hogy Fóton minél szélesebb körben tudjunk sportolási lehetőséget biztosítani a lakosoknak. Ez megvalósult, komoly tagságunk van, és aki szeretne nálunk sportolni, az tud is. Vannak specifikus sportok, amiket nem lehet nálunk űzni, ilyen a korcsolya, az úszás, hiszen ezekhez nincsenek infrastrukturális feltételek, de ezektől eltekintve nagyon sok sportágban lehet teljesíteni. A jövőt illetően most már abban a fázisban vagyunk, amikor azon kell elgondolkodni, hogy még mindig a létszám- gyarapításon dolgozzunk, vagy inkább próbáljunk országos, olimpiai bajnokokat nevelni. Van erre mutató tendencia is, pár szakosztályunkban van országos bajnoki esélyes, mint például a dzsúdóban. Azt hiszem, jelenleg épp az identitáskeresésünk zajlik.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább