Zökkenőmentes volt a háziorvosi helyettesítés Kisalagon

by franciska

 

Dr. Mihályi Zsolt, Fót Város Közös Önkormányzatának jegyzője számolt be portálunknak a sikeres háziorvosi helyettesítésről Kisalagon, illetve arról, hogy a hosszú távú szerződéseket is hamarosan megköti az önkormányzat az új háziorvosokkal.  

Tavaly januárban sajnálatos módon mindkét kisalagi háziorvos benyújtotta a felmondását. Az egyik külföldre költözött, a másik háziorvos pedig nyugdíjba ment. Ez a kialakult helyzet jogos aggodalmat váltott ki, attól féltek a lakosok, hogy a betegellátás Kisalagon nem lesz biztosítva. A két orvos felmondási időszaka júniusig tartott. Az önkormányzatnak július 1-től volt csak kompetenciája, hogy az ügyben bármit is léphessen, azzal a korlátozással, hogy a felmondást követő fél évig a távozó orvosok értékesíthették a saját praxisukat. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati engedéllyel a távozó orvosok kereshettek maguk helyett háziorvosokat, akik megfizetik és átveszik a praxisukat.

Az önkormányzat helyettesítési megállapodásokkal tudta megoldani a betegellátást. Az elmúlt fél évben 5 háziorvossal kötött helyettesítési megállapodást az önkormányzat. Dr. Csáva Adrienn, Dr. Bognár Ágnes, Dr. Veres Andrea, Dr. Fűrész József, Dr. Vozák Mária napi 3 órás rendelésben látták el a betegeket.

„Nagyon hálásak vagyunk ezeknek az orvosoknak, hogy ilyen módon zökkenőmentesen sikerült biztosítani az orvosi ellátást” – mondta dr. Mihályi Zsolt jegyző, aki még azt is hangsúlyozta, hogy a korábbi háziorvosok mellett dolgozó asszisztensekkel is sikerült szerződést kötnie az önkormányzatnak, így a betegeket a megszokott asszisztencia várta a rendelőkben. Dr. Mihályi Zsolt örömmel számolt be arról is, hogy 2024. januárjától az önkormányzat immár szabadon tárgyalhat a kisalagi háziorvosi körzetek hosszú távú betöltéséről, ugyanakkor a szerződés megkötéséhez az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), mint praxiskezelő jóváhagyására is szükség van.  Fót Város Képviselő-testülete már mindkét körzet ügyében meg is hozta a szükséges döntéseket: a 3-as körzetben jóváhagyta a dr. Varga Ágnessel kötendő feladatellátási előszerződést, az 5-ös körzetben pedig – az OKFŐ-vel kötendő szerződéssel – dr. Juhász Zsolt ún. „Praxisprogram 1” keretében történő foglalkoztatását támogatta. A testületi döntést követően dr. Varga Ágnes egészségügyi okokra való hivatkozással jelezte, hogy mégsem tudja elvállalni a feladatot, ezért az önkormányzat más jelentkezővel kezdett biztató tárgyalásokat.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább