Vizeink a városban

by franciska

Minden évben március 22-én tartják meg a víz világnapját, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz jelentőségére és az édesvíz-készletek veszélyeztetettségére. Fót gazdag természeti értékekben, különleges és látványos élőhelyei is vannak.

Helyi természeti védettség alatt áll a Mogyoródi-patak fóti része, amely gyönyörű kirándulóhely, kellemes séta akár kisebbeknek vagy idősebbeknek is.

Szintén törvényi védettség alatt áll a Tőzeges és környéke, mint védett láp, a tőzeglápokra jellemző hal- és madárvilággal, amelyek az utóbbi évek pusztításának következtében komoly veszélybe kerültek. A tavaly átadott új áteresz segítségével megmenekül a Tőzeges a kiszáradástól. Védettséggel egyenértékű figyelmet kap a Somlyó-tó mind a várostól, mind a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól. A tó környékén él a barna varangy, amelynek élőhelye országosan is zsugorodik, ezért kiemeleten fontos annak megőrzése.  Az önkormányzat folyamatosan figyel a tó tisztántartására, környékének fejlesztésére.

 

Az önkormányzat még idén tervezi a helyi természeti védettségről szóló rendelet felülvizsgálatát, a védettség mértékének növelését, valamint újabb természeti területek helyi védetté nyilvánítását.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább