Virágdíszben ünnepelte a Szeplőtelen Fogantatás temploma úrnapját

by Karakai Ildikó

Úrnapját, a katolikus főünnepet, az Úr szent testének és vérének ünnepét pünkösdvasárnap után két héttel tartják meg. Idén immár 3. alkalommal különleges módon ünnepeltek Fóton, virágszőnyeggel díszítették a templom udvarát.

A nagy munkában részt vettek kicsik és nagyok, családok, egyházi csoportok és baráti társaságok. Már napok óta gyűjtötték a virágokat, tervezték a virágképeket. Aki megtehette, adományokkal segítette a virágok beszerzését, de nagyon sokan már a kora reggeli óráktól dolgoztak az udvaron, hogy az ünnepség kezdetére minden elkészüljön.

A gyönyörű virágszőnyeg nagyon sokféle növényből áll össze, voltak köztük zöld növények, tűlevelűek, tujaágak, páfrány, nád, frissen vágott fű.

A virágok fajtáit felsorolni is nehéz lenne, de volt ott például kardvirág, árnyékliliom és mezei virágok, macskamenta, zsálya, cickafark, kutyatej, búzavirág is.

A díszítőelemek közt megtaláljuk a faforgácsot, homokot, apró kavicsot, de a szárított kávézaccot, az őrölt tojáshéjat és a darált kukoricát is.

Az úrnapi ünnephez kapcsolódik a körmenet, melyen a hívek rendezett sorokban énekelve kísérik az Oltáriszentséget tartó papot, miközben a templomuk körül tesznek egy kört.

Az Oltáriszentség úrnapi körbehordozása a néphagyomány szerint elűzi a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább