Ránk vigyáznak – ismerje meg a fóti polgárőröket!

by Ujvári

Már több évtizede működik Polgárőrség Fóton, fő célkitűzése a lakosság védelmének biztosítása és a segítségre szorulók támogatása, méghozzá a nap 24 órájában. 

2016-ban az Év Polgárőr Egyesületévé választották a szervezetet, 2017-ben pedig Fót Polgárőr város kitüntetést kapott. Ugyanebben az évben a Polgárőrség elnöke, Acél Sándor az Év polgárőre lett. Ő mesélte el portálunknak, hogyan is kell elképzelni a polgárőrök jelenlétét a városban, miként tudnak a lakosok segítséget kérni, bejelentést tenni. Beszélt arról is, milyen megdöbbentő esettel találkozott már szolgálatteljesítés közben.

Mióta működik polgárőrség Fóton?

Már több évtizede, 1992 óta működik a szervezet ebben a formájában. Együttműködünk a helyi szervekkel, az önkormányzattal, a rendőrséggel – a Fóti Rendőrőrssel -, valamint a Polgárőrségen belül van egy katasztrófavédelmi csoport. Az Országos Polgárőr Szövetség és a Pest Megyei Polgárőr Szövetség tagjai vagyunk. Önálló civil szervezetként működünk. Vannak autós, légi, lovas és biciklis járőreink is, a legfiatalabbak tagjaink még nincsenek 18 évesek. Ők segítik a polgárőrség népszerűsítését.

Fót város közbiztonságának és közrendjének fenntartása, valamint a lakosság segítése a fő célja a szervezetnek. Hogyan kell ezt elképzelni?

Általános járőrszolgálatot látunk el. A polgárőrségnek több technikai eszköze is van erre, úgy mint a gépkocsizó, gyalogos, kerékpáros, lovas, motoros felderítő siklóernyős járőrök, akik a levegőből tartják a kapcsolatot a földi egységgel. Onnan mindent jobban lehet látni, főleg a külterületi termény- és falopást, illegális hulladéklerakást. Az elfogások ennek köszönhetően sikeresebbek.

Milyen bejelentéseket szoktak kapni?

A legapróbb észrevételektől kezdve eltűnt személyekig mindennel fordulhatnak hozzánk. Például ha furcsa embereket látnak, garázdaság vagy randalírozás van. De előfordul, hogy azért telefonálnak, mert meg kell keresni valakit, vagy éppen csak egy lerobbant autón kell segíteni, mert más nem teszi ezt meg. Sikeres akcióink közé tartozik a városi rendezvények biztosítása. Az önkormányzat minden rendezvényét mi biztosítjuk, ők pedig támogatnak minket, ahogyan a rendőrség is ezt teszi szakmailag.

Milyen megdöbbentő esettel találkozott a pályafutása során?

Bejelentés érkezett egy eltűnt személyről, aki, mikor megtaláltam, már nem élt. Önkezével vetett véget az életének. Persze olyan is volt már, hogy eltűnt személy a betegsége miatt halt meg és így találtam rá.

Hogyan lehet bejelentést tenni?

A telefonszámunk nyilvános, a nap 24 órájában hívhatóak vagyunk és azonnal megyünk a helyszínre, ha bármi értesítés, bejelentés jön.

Acél Sándor elnök: +3620/315-76-85

Pozsár Attila szolgálatszervező: +3630/6867895

Polgárőr autó: +3630/621-80-63 (szolgálati időben érhető el)

Rendőr járőrautó 24 órás elérhetősége: +3670/3213-107

Van irodánk a Dózsa György u. 12-14. szám alatt, ennek a nyitva tartása rugalmas.

A közelgő városi Főzőversenyen és a XIII. Fóti-Futin találkozhatnak személyesen is a polgárőrökkel, akik a helyszínt biztosítják a május 25-i rendezvényen. 

Bővebb információt ITT találnak a polgárőrségről.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább