Petőfiről szóló monodrámával folytatódott Fóton a Magyar Kultúra Hete

by ktgy
Turek Miklós, a Versszínház műfajalapítója A szőlőszem című előadását hozta el a fóti középiskolásoknak. 2019-ben a költészet napján József Attila utolsó éjszakája című verses monodrámáját adta elő a művész, szintén a Vörösmarty Művelődési Házban.
Turek Miklósnak az őriszentpéteri  HétRét Fesztiválon 2004-ben bemutatott Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel volt az első Versszínházi monodrámája. A Faludy György életéről és költészetéről szóló előadást követte a József Attiláról, illetve  a Radnóti Miklósról készült monodráma, mivel – mint Turek Miklós kiemelte -, ez a három fantasztikus elme mindössze öt év különbséggel született.
A most előadott Petőfiről szóló monodráma – mely a Petőfi 200 programhoz kapcsolódóan a Déryné program támogatásával jöhetett el Fótra – 41 verset, illetve versrészletet tartalmaz. Az évfordulóhoz kapcsolódóan idén ezt a programot adja elő leggyakrabban a művész, aki vendégként fellép a József Attila Színházban, és forgatni is szokott, de mint mondja,  a Versszínház a hivatása.
Az előadás után megkérdeztük a fiatalokat, mit szóltak a darabhoz. Nagyon tetszett nekik. Volt, aki minden verset ismert, de többen felfedeztek számukra eddig ismeretlen Petőfi-költeményeket is. Minden néző megkapta a 41 elhangzott vers listáját, így utánanézhet a műveknek. Lenyűgöző, fantasztikus, nagyon jó volt – lelkendeztek.
Turek Miklóshoz is intéztünk néhány kérdést.
A Versszínházat eredetileg is ilyen hosszú távra tervezték?
Nem gondoltuk, hogy előadásaink 18 év múlva is ilyen népszerűségnek örvendenek. De miután a Faludy-előadásnak olyan pozitív visszhangja volt, és annyira sok helyre hívták, folytattam a sorozatot, és nagy siker lett.
Hány darab tartozik a Versszínház repertoárjába?
Vannak a monodrámák – Petőfi, Arany, Ady, József Attila, Radnóti, Faludy és a Pilinszky-mesék. Vannak még ez előadásokhoz kacsolódó versképkiállítások, és vannak verszenei előadásaink a Makámmal és a Kosbor Trióval.
Ahogy az előadás plakátján is olvasható, nemcsak Magyarországon, de külföldön is gyakran fellépnek. Merre jártak már, és mi a következő úti cél?
A 18 év alatt sokfelé jártunk, az itt bemutatott darabbal is voltunk már a többi közt Frankfurtban, Londonban, Pozsonyban, New Yorkban és Torontóban. A héten lesz még az Újpesti Zsinagógában egy Radnóti-előadás a budapesti gettó felszabadulásának 78. évfordulója alkalmából, pénteken pedig megyünk Ercsibe a Petőfivel. Februárban Észtországba, Tallinba és Tartuba visszük a Fóton előadott programot.
Milyen visszajelzéseket kap az előadásokról?
Minden előadásnak van egy vendégkönyve, abba be is írnak a nézők. Meglepőbbnél meglepőbb bejegyzések vannak, ezek arról tanúskodnak, hogy megérinti őket az előadás, és utána másképp olvassák azokat a verseket, melyek a könyvekben vannak.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább