Ön tudja, mennyit ér az ingatlana Fóton? Friss elemzés az árakról

by Karakai Ildikó

Országos és megyei szinten is magasak Pest megye városainak ingatlanárai. Az ingatlannet.hu felmérése szerint Fóton a családi házak átlagos négyzetméterára 400 ezer forint, a lakásoké ennél jóval magasabb. 

Családi házak egetverő négyzetméter árakon Pest megyében

A vizsgálatunk alá vett Pest megyei városok szinte mindegyikét magas négyzetméterár jellemezte idén júniusban a családi házak tekintetében. 

Az általunk felállított rangsorban a legdrágább város Dunakeszi volt, ahol egy négyzetméter kis híján átlagosan 500 ezer forintba került. Egekbe szöktek az árak Szentendrén és Gödön is. A Szentendrén eladásra kínált családi házak négyzetméter ára, csakúgy mint Gödön, átlagosan 480 ezer forint körül alakult idén júniusban.

A Pest megyei rangsorunk végén Fót és Vác található. Fót városa a családi házak árbeli rangsorának utolsó előtti helyezettje a maga 400 ezer Ft/m²-es júniusi átlagárával. A sor végét pedig Vác zárja, ahol a vizsgált városok közül a legolcsóbban, átlagosan 340 ezer Ft/m²-es kínálati áron lehetett hozzájutni a családi házakhoz 2019. júniusában.

Amennyiben ezeket az adatokat a megyei és az országos átlaghoz viszonyítjuk, nagy különbségeket tapasztalhatunk. A dunakeszi családi házakat jellemző fél milliós átlagos négyzetméter ártól 200 ezer Ft/m²-rel alacsonyabb a Pest megyei szint. Magyarország családi házainak átlagos négyzetméter ára pedig még ettől is, csaknem 70 ezer Ft/m²-rel kevesebb volt az idei év júniusi hónapjában.

Drágállod a Pest megyei házakat? A lakásokhoz mit szólsz?

A családi házakhoz képest a lakások átlagára még magasabb volt idén júniusban. Akár a tégla építésű, akár a panellakásokat nézzük, Szentendre átlagos négyzetméter árai tűnnek ki leginkább a vizsgált városok közül. Itt idén júniusban a téglalakások egy négyzetmétere 660 ezer forintba, a panellakásoké pedig 610 ezer forintba került átlagosan. 

Figyelmünket a téglalakásokra összpontosítva láthatjuk, hogy a dunakeszi téglalakások 630 ezer Ft/m²-es júniusi átlagára sem marad el sokkal a szentendreitől. A családi házakkal ellentétben azonban a júniusi árbeli rangsorunkban harmadik helyre beékelődik az országos 590 ezer Ft/m²-es átlagár. Ezt követi Göd, Fót és a megyei átlag 550 ezer Ft/m²-rel. A téglalakások esetében Vác lett a sereghajtó, ahol egy négyzetméter átlagosan 510 ezer forintba került idén júniusban.

A panellakásokat nézve megint más a helyzet. A vizsgálatunk alá vont városok panellakásainak júniusi árlistáját óriási fölénnyel Szentendre vezeti a 610 ezer Ft/m²-es átlagárával. A második helyen a dunakeszi panelek állnak a 460 ezer Ft/m²-es átlagárukkal. A harmadik helyen Vácot találjuk 430 ezer Ft/m²-es átlagárral, ezáltal az országos és megyei 410-420 ezer Ft/m²-es színvonalat felülmúlva.

Lehetnek ennél magasabbak az ingatlanpiaci árak? – Igen!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedéves ingatlanpiaci felmérése szerint a lakásárak 4-5 százalékkal drágulhatnak országosan, Pest belvárosában pedig akár 10 százalékos áremelkedés is bekövetkezhet a következő egy évben.

Habár a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves alapon nem érték el a kívánt szintet, a bérlők, a bérbeadók és a befektetők aktivitása folyamatosan erősödik. A hazai ingatlanpiacon a fejlesztési kedv szinte minden szegmensben érezteti hatását. Mindezt pedig támogatja a gazdasági fejlődés üteme, a beáramló európai uniós források, az alacsony kamatkörnyezet és a befektetői érdeklődés is. A GKI közleménye szerint minden adott ahhoz, hogy a szektor továbbra is lendületes fejlődjön.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább