Németh Kálmánról nyílt izgalmas kiállítás a VMH-ban

by franciska

Németh Kálmán arcai címmel kiállítás nyílt a Vörösmarty  Művelődési Ház  Szalkay termében. Balogh Dávid művészettörténész-muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük a kiállítás tematikájáról. Az izgalmas kiállítás lius 10-ig tekinthető meg.

Több kiállítás volt már Németh Kálmán munkásságáról, ez az új tárlat mire fókuszál?

Elsősorban azokra a portrékra, amiket a művész barátai készítettek Németh Kálmánról, illetve az önarcképeiből is van egy válogatás. 26 darab, a barátai által készített portrét és 8 darab önarcképet állítottunk ki. A kiállításnak Serdült Erika Irén helyi képzőművész, meseíró volt az ötletadója, aki már egy ideje tervezte, hogy megfesti Németh Kálmán portréját. Ez az ötlet inspirált minket arra, hogy Serdült Erika Irén festménye köré állítsuk ki azokat a portrékat is, amelyek a Németh Kálmán Emlékház állandó kiállításán is megtalálhatóak.

Milyen rendezői elv alapján helyeztétek el a képeket?

Az időrend a fő rendezői elv. Több fotón, festményen, rajzon és érmén is megjelenik Németh Kálmán alakja, a műfaji sokszínűség is ad a tárlatnak egy dinamikát. A tárlaton a legkorábban készült portré Németh Kálmánról 25 éves korában készült.

Szomor László, a művész barátjának alkotása, de találhatunk olyan képeket is, amelyeket a művész a halála után készítettek. Amikor a Képzőművészeti Főiskolára járt, akkor két évfolyamtársát, barátját is megihlette Németh Kálmán. Litkey György egy olajfestményt, Mágori Varga Béla pedig egy szénrajzot készített róla.

Erdélyi József költő barátjával kölcsönösen hatottak egymásra. Erdélyi József a Favágó című versét Németh Kálmánról írta, ami annyira megihlette, hogy készített egy fadomborművet is a szobrászművészről 1961-ben.

A kiállításon hány kortárs művész alkotása látható?

Nagy Előd festő- és éremművész, Petrezselyem Károly fóti képzőművész és a már korábban említett  Serdült Erika Irén munkáit állítottuk ki.

Petrezselyem Károlyra nagy hatással volt Németh Kálmán munkássága. Ők egymással személyesen is találkoztak 1978-ban. Petrezselyem Károly faragott róla egy portrét, ami a tárlat anyagát gazdagítja. Serdült Erika Irén, aki 2018-ban a Magyar Kultúra Lovagja kitűntető címben részesült egy fotó alapján örökítette meg olajfestményen a szobrászművészt, amelynek hátterében Németh Kálmán egyik fontos gondolatát is ráírta: „Ars longa, vita brevis”, vagyis a művészet örök, az élet rövid.

Németh Kálmán restaurátori műhelyt vezetett a Szépművészeti Múzeumban 1962-65 között. Két tanítványa munka közben örökítette meg őt domborműven. Egy másik dombormű pedig a művész 71. születésnapja alkalmából készült. Lakatos József, Németh Kálmán egykori tanítványa is itt volt a kiállításmegnyitón, aki mindig nagyon szívesen emlékezik meg mesteréről.

Több éve kutatod Németh Kálmán munkásságát? Tervezel esetleg kötetet is írni róla?

Igen, valóban folyamatosan kutatom az egykor Fóton élt szobrászművész munkásságát. Szeretnék egy monográfiát írni róla, remélem, hamarosan meg is valósul a tervem.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább