Ne hagyják ki Sajdik Ferenc grafikusművész kiállításmegnyitóját!

by franciska

Szeptember 23-án, pénteken 18 órakor lesz Sajdik Ferenc  Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusművész kiállításának megnyitója a Vörösmarty Művelődési Házban. Akik szeretik a Pom Pom, A nagy ho-ho-horgász rajzfilmfiguráit, azok látogassanak el a 92 éves művész kiállítására, aki dedikálással is várja a fóti közönséget. 

Sajdik Ferenc iparrajziskolában tanult, majd nyomdásznak készült. A rajziskolában meglátott egy nyomtatáshoz használt klisét és azon Pintér Jenő egy karikatúrasorozatát. Egyik pillanatról a másikra döbbent rá arra, hogy az ő pályája alighanem a karikatúra lesz. 1955-ben a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója lett, és nemsokára közölni kezdte karikatúráit az 1960-as években hetente félmilliós példányszámban megjelenő vicclap, a Ludas Matyi.  Később mindinkább a rajzfilm  került munkásságának homlokterébe. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho-ho-horgász és a Pom Pom meséi. Csukás István meseíróval ők ketten tökéletes szerzőpárost alkottak évtizedeken keresztül. Olyan halhatatlan rajzfilmfigurákat teremtettek együtt, mint Radírpók, Festéktüsszentő Hapci Benő, Óriástüdejű Levegőfújó, Bátor Tintanyúl, Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél vagy a kedves, csokoládéért  rajongó madár, Gombóc Artúr a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozatból.

Egy váci műgyűjtő, Papp László unszolására kezdett táblaképeket festeni. Ezek, valamint kis méretű, írókat, költőket, művészeket ábrázoló, applikációkkal kombinált portréi jelentik ma tevékenységének fő csapásirányát.  A Váci Mosolyalbum – Sajdik Ferenc életművét bemutató múzeumi gyűjtemény – az ország legszebb barokk terén nyílt meg. Pályafutása során az ezernyi újságrajz mellett több száz kötetet illusztrált, illetve tucatnyi szerzői albumot is közreadott.

Szeptember 26-án személyesen is találkozhatnak a 92 éves művésszel. A kiállítás  szeptember 23-tól október 16-ig tekinthető meg.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább