Mit várnak Fóton 2021-től?

by franciska

A város életében fontos szerepet jelentő egyesületeket, intézményeket kérdeztünk meg, hogy mit várnak az új évtől. Első nyilatkozóink: Kapitány Zoltán, a Fót Sportegyesület elnöke és Benedek Csaba, a Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke.

 

Kapitány Zoltán, a FSE elnöke 2020 egyik legfontosabb eredményeként emelte ki, hogy bővült a labdarúgó, az atlétika, a dzsúdó és a tenisz szakosztály. Hogy a meglévő szakosztályok egyre jobb körülmények között egyre jobb minőségű munkát tudjanak végezni, folyamatosan egyeztetnek a vezetőikkel az öltözőépületek, sporttelepek több millió forintba kerülő karbantartása, állagmegóvása érdekében.

“Tavaly a legfontosabb feladatunk a járvány elleni védekezés volt. Tóth-Iván Csaba és Szkala Sándor alelnökkel közösen úgy döntöttünk, hogy a konzervatív utat választjuk és megelőzzük a tömeges fertőzés kialakulását. Ezért a vírus terjedésével párhuzamosan megszüntettük az edzéseinket és versenyeinket, és szerencsére elmondható, hogy az egyesületben nem jelent meg a vírus” – mondta el érdeklődésünkre a FSE elnöke.

2021-ben már tudják fogadni az szja-felajánlásokat, de tervezik az egyesületet közhasznúvá minősítését. A FSE elkezdte a kézilabda és a kosárlabda szakosztályok kiépítését is, már regisztráltak a kézilabda és a kosárlabda szövetségnél. Cél, hogy mire a sportcsarnok 2022-re elkészül, már ebben a két szakosztályban is versenyző korosztályok tudják használni. Kapitány Zoltán úgy véli, hogy nagyon sikeres a kerékpár szakosztály, amelynek működését Federics Réka és Solyomvári Erika koordinálja. Jól debütált a természetjáró szakosztály is, melyre komoly lakossági igény mutatkozott. Várható, hogy az új évben tematikus túrákat szerveznek majd.

A modern tánc szakosztály éppen elindult tavaly, online megtartott edzésein lelkes fiatalok vettek részt. Fóton a 90-es évekig nagy hagyománya volt a sakknak. Jelenleg is működik két sakkegyesület a városban, de a Fót SE szeretne együttműködni és részt venni Fót sakkéletében. Az egyesület dédelgetett vágya, hogy elindítsa az e-sport szakosztályt és így minél több fiatalt érjen el, akár kombinálva a hagyományos sportágakkal.

„Reméljük, hogy a 2021-es évben a világjárvány már csak kisebb fennakadásokat fog jelenteni az életünkben és végre igazán be tud indulni a sportélet Fóton” – fogalmazott Kapitány Zoltán. A Fót SE minden sportolni és mozogni vágyót szívesen vár az új évben is.

Benedek Csaba, a  Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke kérdésünkre, hogy mire számítanak 2021-ben,  a következőket nyilatkozta:

„Azt reméljük, hogy mielőbb vége lesz a járványhelyzetnek.  Mindenképpen folytatjuk az elkezdett koronavírus-megelőzési munkákat, mindaddig,  amíg a helyzet megkívánja. A mi egyesületünk 2019 novemberében alakult. A szakmai munkát tavaly kezdtük, az idén pedig szeretnénk elmélyíteni. Számos katasztrófavédelemi szervezettel egyeztettünk, kötöttünk olyan megállapodást vagy szerződést, amelyek lehetővé teszik a szakmai munkánkat. Ezt az idén folytatni, kiszélesíteni  szeretnénk,  minél több fórumon.

A technikai eszközparkunk bővítésére nagy szükség van, ezt mindenképpen fejlesztjük ebben az évben. A létszámunkat is emelni szeretnénk. Jelenleg 40 tagú a Fóti ÖTE, amelynek komoly támogatói, pártolói tagsága van, de a lényeg, hogy az aktív tűzoltóink száma emelkedjen. A nagyobb tagsági  létszám teszi lehetővé és biztonságossá az ellátást.

Célunk, hogy több szálon kötődjünk a környező településekhez. Mi vagyunk legközelebb Mogyoródhoz, ahol szintén szolgálunk, ha tűz van. Csomáddal is együttműködési megállapodást kötöttünk, hiszen a területi adottságok miatt mi érünk ki leggyorsabban a helyszínre. Szeretnénk ezeket a kapcsolatokat elmélyíteni.

Célként tűztük ki saját dolgozóink tudásának fejlesztését. Egy hónapon belül 10 modulvizsga elvégzésére lesz lehetőségük a kollégáknak, amely újabb 10 megszerzett képzettséget jelent. Erre azért van szükség, mert minél képzettebb, minél nagyobb tudású egy tűzoltó, annál sokoldalúbban tud egy helyszínen helytállni.

Optimistán tekintünk az új évre. Nagyon várjuk a COVID elleni oltás lehetőségét. Bízunk abban, hogy ezzel tudunk a leggyorsabban segíteni a védekezésben. Reméljük, hogy mielőbb háttérbe vonul a pandémia, és újra visszaáll az egészséges, normális élet.”

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább