“Mi a minőség mellett tettük le a voksunkat”- megnyílt a Kiskenyér Kézműves Pékség

by franciska

A nyitás kapcsán a tulajdonosokkal beszélgettünk, akik elárulták, honnan jött az ötlet és a kulisszatitkokba is beavattak.

Ez egy fóti vállalkozás, ti magatok is fótiak vagytok?

Németh Tamás:

Én mindig Dunakeszin éltem, párom Fanni – aki a pékség lelke és motorja, mint vezető pékünk – fóti, és öccse, Csaba is. Mi hárman vágtunk bele a kalandba.

Honnan jött az ötlet, hogy pékséget nyissatok?

Az ötlet nagyon régi, mert Fanni tíz éve már, hogy otthon süti a kenyeret az egész családnak. Mindenki rágta a fülét, hogy kéne nyitnia egy pékséget. Egyébként ő teniszoktató és angoltanár, de ezeket az elfoglaltságokat most a pékség oltárán feláldozta. Az elhatározás a vírus miatti leálláskor jött. Volt időnk gondolkodni a megvalósításon, végül összeálltunk hárman, így lett ebből egy családi vállalkozás.

Szokatlan az ablakon keresztüli kiszolgálás, és hogy nincs vásárlói tér. Miért választottátok ezt a megoldást?

Azért alakult így, mert kicsi az üzem területe, s mindent ebben a térben csinálunk: a dagasztást, a kelesztést, a formázást és a sütést is. Eredetileg a kiszállítást szerettük volna fő profillá tenni, de pár héttel a nyitás előtt mégis úgy döntöttünk, hogy ha máshogy nem is tudunk, de az ablakon keresztül mégis kinyitjuk az üzletet. Jó döntésnek bizonyult. Annyira, hogy egyelőre nincs is kapacitásunk a kiszállítás elindítására. Ez hamarosan változik, november első hetében indítjuk a gödöllői átvevőpontunkat. Ez a KÚTHÁZ újhullámos kávékortyoló lesz, ahol lehet majd rendelni a termékeinkből. Hetente egyszer, szerdánként fogunk Gödöllőre szállítani, a rendeléseket pedig szombat reggeltől hétfő 17 óráig lehet majd leadni. Az október 1-i nyitás óta sokat kellett alkalmazkodunk, de jó úton járunk, lassan utolérjük magunkat, és megvalósíthatjuk az eredetileg tervezett modellt is. Minden hétköznap 12 órától 18 óráig vagyunk nyitva, a webshopban (www.kiskenyer.hu) pedig mindig másnapra lehet rendelni. Most még csak kenyeret, de hamarosan felkerül az összes termék az oldalra is.

Miket készítetek?

Dudás Fanni:

Nem használunk adalékanyagot semmihez, a kenyerek pedig semmi másból nem készülnek, mint liszt, víz, só, na és persze a kovász. Négyféle kenyerünk van jelenleg: a klasszikus kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, ami 70-30 arányban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet és kenyérlisztet. Ezeken kívül két ízesített kenyeret készítünk, mindkettő a klasszikus kenyér egy-egy változata. Az egyikhez pirított vöröshagymát, a másikhoz aszalt paradicsomot adunk.

A kenyerek mellett nagy sikere van a csigáinknak. Készítünk kakaós és fahéjas csigát, valamint egy vaníliapudingos-erdei gyümölcsös, illetve körözöttes csigát. Van még kiflink, zsemlénk, briósunk. Rendelésre hamburgerzsemlét és fonott kalácsot is csinálunk, természetesen mindent kovásszal.

Elkezdtünk már készülni a karácsonyra is, mert az idei diótermés kifejezetten kevés volt az országban, így jó erre időben gondolni. Lehet majd rendelni nálunk beiglit, diósat és mákosat, valamint készülünk meglepetéssel is ezen a téren.

Mennyire volt szükség Fóton egy ilyen igényes pékségre?

A visszajelzések alapján nagy szükség van a minőségi árura. Úgy gondoljuk, hogy manapság vagy a nagyon olcsó, vagy a minőségi árura van igény, a kettő között pedig óriási szakadék tátong. Mi a minőség mellett tettük le a voksunkat, már csak azért is, mert mi is nagyon messzire mentünk eddig, ha szerettünk volna jó kenyeret kapni és épp nem sütöttünk otthon.

Hogyan tanultad meg a kenyérkészítést?

Otthon kezdtem el magamtól, autodidakta módon, körülbelül tíz éve. Először élesztős, majd kovászos kenyereket készítettem. Nagyjából nyolc éve csak és kizárólag kovászolással és a kovászos kenyérrel foglalkozom.

Hányan vagytok a műhelyben?

Németh Tamás:

Öten vagyunk. Két barátunk lett a kollégánk az elmúlt hetekben, Fanni vezeti a szakmai feladatokat, Csaba és én pedig mindig csináljuk, amit éppen kell.

Úgy látom, hogy a legmodernebb körülmények között sülnek a kenyerek.

Dudás Fanni:

Igen, ahogy a legtöbb kézműves pékségben, nálunk is etage kemencében sülnek a kenyerek, és a többi eszközt is igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy a lehető leggördülékenyebb legyen a munka, amellett, hogy nem sérül a kézműves jelleg és minőség.

A kovászt te eteted? A te kovászod?

Igen, ezt a kovászt én indítottam el, talán hat-hét éve. Azóta naponta etetem és nevelem, ezzel dolgozunk itt a pékségben is. Minden nap körülbelül tíz kg kovászt használunk fel.

Hány órakor kezdtek itt a pékségben? Mikor kezdődik a nap?

12 órakor nyit az üzlet, mi pedig reggel 6 órától vagyunk itt, hogy délre kész legyünk az első sütésekkel mindenből. Csak friss pékárut adunk el. Ha esetleg megmarad valami zárásra, azt továbbadjuk a fóti rászoruló családoknak, természetesen ingyen.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább