Megeheti az utolsó fánkot, avagy közeleg a télbúcsúztató farsang farka

by franciska

 

A karácsonyi és szilveszteri lakomázást, ünneplést kiheverve máris azon vesszük észre magunkat, hogy elérkezett a vízkereszt, a farsangi szezon kezdete. A hagyományok szerint a mulatságok végeztével pedig a telet is elűzzük.

A farsang hossza változó, ám a kezdete mindig vízkeresztre esik, január 6-ra, ekkor kezdődik a báli szezon. Mit takarhat a vízkereszt elnevezés? A bibliai hagyomány szerint a pap ekkor szenteli meg a tömjént és a vizet, amit a kereszteléshez használnak. Ennek a dátuma pontosan az a nap, amikor leszedjük a karácsonyfadíszeket. A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda közé esik, és számtalan népi hagyomány kapcsolódik hozzá. A párválasztás mellett a farsang lényege az, hogy szabaduljunk meg a szabályoktól, amelyek gúzsba kötnek minket, rúgjuk fel és gúnyoljuk ki őket.

Az biztos, hogy minden évben ugyanakkor kezdődik a farsangi időszak, de nem  ugyanazon a napon van vége. Ez azért van, mert a farsang utolsó dátuma egy mozgó (vándorló) egyházi ünnep, a hamvazószerda. Hamvazószerda minden évben más napra esik, mivel az időpontja attól függ, mikor van húsvétvasárnap. A húsvét előtti időszakot negyven napos böjt előzi meg, így a hamvazószerda húsvétvasárnap előtt negyven nappal van. A hamvazószerda dátumával ér véget a farsangi időszak.

Talán mindenki hallotta már a farsang farka kifejezést, de nem biztos, hogy tudjuk a jelentését. Farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot, a farsang három záró napját, vagyis a farsang farkát. „Felkötjük a farsang farkát” – mondták még jó ötven éve is az idősebb emberek, ha farsang idején szórakozni mentek. A farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap a nagy mulatságok mellett valójában télbúcsúztató is. Sok helyen ilyenkor rendezik meg a karneválokat, pl. a mohácsi busójárás is ekkor kerül megrendezésre.  Farsangvasárnap utáni hétfő a pihenés ideje, kedden pedig a téltemetés zajlik, amikor máglyán elégetik a híres farsangi koporsót. Ilyenkor eszik meg az utolsó fánkokat és felkészülnek a húsvéti böjtre is.

Tudja, hogy idén mikor van a hamvazószerda időpontja?

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább