Majdnem 60 éves házasságuk kikezdhetetlen:  Zászkaliczky Pál és felesége, Ittzés Erzsébet mesélnek magukról

by franciska

Házásság hete sorozatunk záró riporja  Zászkaliczky Pál és felesége, Ittzés Erzsébet házasságtörténete. 59 éve alkotnak egy párt, amelynek alappillére a meginoghatatlan keresztény hitük.

Vonzalom? Választás? Döntés? Hol, hogyan dőlt el, hogy összetartoznak?

Mindketten imádsággal és nyitott szemmel készültünk a párválasztásra. 1957-ben egy evangélikus ifjúsági kiránduláson találkoztunk először. Igyekeztük egymást megismerni, évekig leveleztünk, a tanulmányaink és a távolság miatt viszonylag ritkán találkoztunk. Egymás hitének és gondolkodásának megismerése után 1961-ben született meg közös döntésünk, hogy összeházasodunk. A döntéssel együtt egymást Isten ajándékának tekintjük. Esküvőnk 1962 augusztusában volt.

Mik az összetartó kapcsok az életükben?

A gondviselő Úristenbe és Krisztusba, Megváltónkba vetett hitünk. Mindkettőnk számára fontos volt, hogy fészekmeleg otthont teremtsünk gyermekeinknek. Naponkénti könyörgésünk, hogy szeretteinkkel együtt legyünk a mennyei otthonban is. Kettőnket összeköt az irodalom és a klasszikus muzsika szeretete, számos közös – elsősorban erdélyi –   utazás és kirándulás öröme.

Volt nagy próbatétel, krízis a közös útjukon? Mit tanultak belőle?

Istennek hála, olyan próbatétel vagy krízis nem volt, ami miatt útjaink külön váltak volna. Akadtak vitáink, nézeteltéréseink nehezebb döntések előtt. Ha egymást megbántottuk, hibáink megvallásával és bocsánatkéréssel el tudtuk rendezni azokat.

Törekedtek rá, hogy a közös időtöltés mellett maradjon én-idő? Mire fordítják?

Mindkettőnknek van „belső szobája” (Mt 6,6). Imádságainkban hordozzuk keresztyénségünk, egyházunk szolgálatát, az igehirdetőket, gyülekezetünket, családunk tagjait, barátainkat…

Külön-külön kedves időtöltésünk az olvasás. Családi körben kertünkben is adódnak közös és egyéni  feladataink.

Milyen közös terveik vannak?

Ha az Úristen engedi és élünk, szeretnénk még néhány évig együtt örülni a családunknak. A járvány miatti megszorítások megszűnte után tervezzük barátainkkal, rokonainkkal felvenni az élő kapcsolatot! Ha egészségünk engedi, szívesen utaznánk, kirándulnánk. Jó lenne ismét részt vennünk élő hangversenyen, színházi előadáson.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább