Mától indul a Magyar Kultúra Hete a művelődési házban

by franciska

 

Jarabin Kingát, a Vörösmarty Művelődési Ház rendezvényszervezőjét kérdeztük a Magyar Kultúra Hete programsorozatról. 

Hogyan készült a művelődési ház tavaly a Magyar Kultúra Hete megrendezésére, és idén min változtatott a járványhelyzet?

Tavaly egész hetes programmal emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról a népművészet jegyében. A Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium közreműködésével szerveztük meg a művésztanárok kiállítását a művelődési házban, ez sajnos az idén elmarad. A Fóti Asszonykórus, a Fóti Cselényi József Népdalkör, a Fóti Boglárka Néptánc Együttes, valamint a népművészeti iskola néptánc tagozatos diákjai is felléptek a tavalyi rendezvényen. Népi kézműves játszóházat tartottunk, és ellátogatott hozzánk a Zinfield népdalmetál zenekar, ennek tagjai népdalokat játszottak rockfeldolgozásban, óriási sikerrel.

Idén is szeretnénk megtartani a heti rendezvénytendenciát a koronavírus-járvány figyelembevételével. Természetesen most is gondolunk a gyerekekre. Sőnfeld Mátyás gyógypedagógus, zeneterapeuta közreműködésével hoztunk létre nekik  egy zenés, irodalomhoz köthető, frappáns, de tömör produkciót. Mátyás zeneterapeutaként a Zenebatyu Élményprogram megalkotója, a Bátor Tábor zeneszakértője és az ELTE gyógypedagógiai karának oktatója, aki felkérésünkre elkészítette a Fóti Nótát, amely ma debütál a blogunkon. A Fóti Nóta ugyanakkor elindítója egy helytörténeti vetélkedőnek is, amit Szűcs Marika, az Értéktár Bizottság tagjának közreműködésével hoztunk létre. Ez a helytörténeti vetélkedő egy tízhetes programsorozat. Tíz héten keresztül minden héten megjelenik egy fóti érdekesség, helytörténeti információ a városról. A 11. héten a megosztott tíz anyagra vonatkozó kérdéssorral készülünk a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A helyes válaszokat beküldők között értékes nyereményeket sorsolunk majd ki.

Hol követhetik a programot a gyerekek és a felnőttek?

A Magyar Kultúra Hete programunk minden bejegyzését a blogunkon követhetik, a videókat pedig  a YouTube-csatornánkon. Természetesen minden elérhető a Facebook-oldalunkon is.  A 11. héten a vetélkedő kérdéseit a Fótinfo és a Fóti Hírnök is közölni fogja, hogy minél több emberhez jussanak el.

Tehát ma, január 18-án a Fóti Nóta debütál és a helytörténeti vetélkedőnket is elindítjuk. 19-én és 21-én Háda János Jászai Mari-díjas színművész, a Hadart Művészeti Társulat vezetője, fóti lakos mond verset. 20-án a város polgármestere, dr. Vass György gondolatait osztjuk meg a magyar kultúráról videóüzenet formájában, 22-én, pénteken a Magyar Kultúra Napján a Németh Kálmán Emlékházat mutatjuk be. Az emlékház vezetője, Balogh Dávid művészettörténész egy nagyszerű riportfilmben vezeti körbe a nézőket, amelyben ismerteti Németh Kálmán életét, hagyatékát, szellemi örökségét. Reméljük, hogy a film révén népszerűsíteni tudjuk az ő személyét, munkásságát. Ezzel zárjuk a Magyar Kultúra Hete sorozatunkat. Igyekeztünk idén alkalmazkodni a COVID által okozott helyzethez, és az online térben létrehozni egy olyan minőségi programot, mint amilyen a tavalyi volt.

 

 

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább