Márkosné Dénes Ella az év közszolgálati tisztviselője

by Ujvári

2021-ben az Év közszolgálati tisztviselője díjat Márkosné Dénes Ella kapta, bár a díjátadás még nem történt meg a pandémiás helyzet miatt. Vele beszélgettünk.

1995-ben költöztek át Erdélyből Fótra férjével és két gyermekével, Leventével és Renátával. Átköltözésük előtt a székelykeresztúri Zeyk Domokos Nevelőotthonban volt nevelő. A fóti Károlyi István Gyermekközpont és a nevelőotthon között akkoriban jött létre testvérintézményi kapcsolat, e csereprogramok keretén belül ő fogadta a Fótról érkező gyermekcsoportokat, felnőtteket. Fóthoz való kötődése ekkor alakult ki.

Párjával a Gyermekközpontban kezdtek el dolgozni, férje jelenleg is ott dolgozik. Elvégzett egy gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintézői képzést. Mivel korábban is a gyermekvédelemben dolgozott, ez nem állt távol tőle. Az egy évig tartó képzésen, később a főiskolán is a szociális és gyermekvédelmi szakterületen kimagaslóan elismert tanárai voltak. A Gyermekközpontban gyermekfelügyelőként, család- és utógondozóként kezdett el dolgozni, majd 2002-2018. november 31. között az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézmény Gyermekjóléti Szolgálatánál folytatta a munkáját, mint családgondozó. Így a településen lévő óvodákkal, iskolákkal is nagyon jó kapcsolatot alakított ki, természetesen a szülőkkel együtt. Időközben a Szent István Egyetem Jászberényi Főiskolai Karán nemcsak szociálpedagógus végzettséget szerzett, hanem olyan kollegák barátságát is, mely a mai napig él: “keressük egymást, szakmázunk”.

2018. december 1-től dolgozik az önkormányzatnál, mint szociális ügyintéző, mellette végzi az osztályvezetői teendőket is még az év végéig. Napi feladata mindenekfelett az, hogy a beérkező kérelmeket, kérdéseket pontosan és határidőre szakszerűen előkészítse a döntésekhez, szükség esetén további segítségnyújtási lehetőségekről is tájékoztassa az ügyfeleket.

A munkaköréhez tartozik a szociális és gyermekvédelmi terület polgármesteri és jegyzői hatáskörbe utalt ügyeinek intézése, a helyi rendeletben szabályozott támogatások intézése, folyamatos jogszabályfigyelés, előterjesztések készítése, a programok és koncepciók felülvizsgálata, újraszabályozása, közfoglalkoztatás, a szünidei gyermekétkeztetés szervezése.

,,Hála Istennek, egy nagyon jó munkaközösségben dolgozom. A szakmai munkám során elmondhatom, hogy megismertem a gyermekvédelem két nagy szegmensét, az alap- és szakellátást, a fenntartói oldalról pedig azt a lehetőséget, hogy hogyan kell a település részére a jogszabályi előírásoknak megfelelően a legjobb ellátási formákat létrehozni.”

A járványhelyzet az önkormányzatnál is próbára tette a türelmüket, összetartozásukat, kitartásukat. Nem volt könnyű egyik napról a másikra átállni és a folyamatos kihívásoknak, változásoknak eleget tenni.

Most is, akkor is azt mondtam, hogy jelesre vizsgáztunk.

,,Persze lehetne és lehetett volna mindent jobban csinálni, de az összefogás az önkormányzat és az általa fenntartott intézmények dolgozói részéről, amikor gyorsan kellett reagálni a változásokra, példás volt” – teszi hozzá.

Márkosné Dénes Ella számára a családtagjai a legfontosabbak az életében. A támogatásuk nélkül nem tudta volna elvégezni a fent említett iskolákat, megértésük és türelmük nélkül pedig ilyen területeken dolgozni. Szeret színházba járni, utazni, sok időt tölteni szeretteivel.

,,Nagyon boldogok vagyunk, mert ezelőtt két évvel bearanyozta életünket Adél unokánk érkezése.”

Szeretném megköszöni mindenkinek, aki rám gondolt a kitüntetés adományozásánál, és azt is, hogy bizalommal fordulnak hozzám problémájukkal, melyet legjobb tudásom szerint igyekszem megoldani.

Képek: Konkoly Thege György

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább