Közösség és saját termény: ennek örülnek a Napkert művelői

by franciska

2020 májusában – a karantén okozta bezártságra adott válaszként – alakult meg a Napkert, Fót közösségi kertje. Tóth Réka családja tavaly óta kertészkedik a Napkert egyik 50 m2-es parcelláján. A közösségi kertészkedés örömeiről mesélt portálunknak Réka, akinek családja óriási lelkesedéssel vetette bele magát a kertművelésbe.

Mióta van parcellájuk a Napkert közösségi kertben?

Tavaly ősszel az önkormányzat bővítette a közösségi kertet. Mi családi házban lakunk, viszont csak díszkertünk van, nem tudunk otthon gazdálkodni. A nagyszüleim elég idősek, vidéki kertes házból költöztek vissza  egy lakásba, nekik nagyon hiányzott a kert, ez inspirált minket arra, hogy csatlakozzunk a közösséghez. Tavaly, amikor új tagfelvétel volt, lecsaptunk a lehetőségre.

A Napkert közössége egy rendkívül jól működő csapat, örömmel tapasztaltuk, hogy mindenki nagyon segítőkész. A családdal kialakítottuk az ágyásokat, nagyi volt a vezérhangya, tavasszal pedig elkezdtük az ültetéseket. A többieknek nagyobb rutinjuk volt már a termesztésben.

A közösségi kertnek vannak részei, amiket a gazdák közösen gondoznak, ilyenek a közös utak, a kerti vécé, a szerszámtároló. Van lehetőségünk pályázni, ennek köszönhetően nyertünk már  pénzt például fűkaszára és más hasznos eszközökre is. Az is fontos szempont volt a tagoknak, hogy a gyerekek is el tudják foglalni magukat, miközben a szülők kertészkednek, ezért a gyerekeknek homokozót alakítottunk ki.

Negyedévente mindenki kiveszi a részét valamilyen közösségi munkában, legyen az festés, gazolás vagy a komposzt rendberakása.

Próbálunk önfenntartóan működni. Van egy alapszabály, amit mindenkinek be kell tartani: vegyszermentesen kell gazdálkodni, csak ökológiai módszerekkel védekezhetünk a kártevők ellen. A gazdák a tudásuk, a tapasztalatuk alapján igyekeznek biogazdálkodni. Próbálunk minél több praktikus ötletet ellesni az internetről, amit egymással is megosztunk, illetve sokat kísérletezünk is. Van, aki rebarbarát ültet a termények közé, mert annak kevésbé számít, ha a bogarak megrágják. Van, aki magaságyásokat alakított ki, de olyan gazdálkodó is van, aki szalmával szór be részeket, hogy a földet pihentesse. Az egyik társunk a permakultúra híve, ezért másfél éve érintetlen a területe.

 

Milyen anyagi feltételei vannak a gazdálkodásnak?

Van egy egyszeri jelentkezési díj, ez 10 ezer forint, amit a közös dolgok használatáért fizetünk. Ezen felül évente 5000 forintot fizetünk a egyéb eszközök beszerzésére, mint például a kanna, a slag. Az Önkormányzat a területet teljesen díjmentesen biztosítja a kertészkedők részére. Jelenleg a Tesco egyik pályázatának döntőjében vagyunk, amelyen már biztos nyerünk 100 ezer forintot, amit eszközökre, illetve festékre fogunk költeni. Tavasszal volt egy közösségi napunk, amikor megcsináltuk a komposzttárolót, volt, aki a vécét, a szerszámtárolót festette le, vagy a homokozót állította össze. Ezek az alkalmak mindig erősítik a közösséget, közös főzéssel pedig még élvezetesebbé tettük ezt a napot.

Miket termesztenek?

Rengeteg mindent, nagyon gyönyörű a kert, egyszerűen jó végignézni rajta. Minden szezonális növény megterem nálunk, egyeseknek virág is díszíti a kertjét. Termesztünk paprikát, paradicsomot, cukkinit, krumplit, karalábét, uborkát. Több parcellában van ültetve kukorica is.

Nagymamám napraforgót is vetett, de van, aki málnatöveket vagy levendulát tett a kerítés mellé.  Az egyik társunk fügefára vágyott, ezért azt ültetett. Többen az otthon összegyűjtött komposztot kiviszik a kertbe, hasznosítják. Majdnem mindenki tárol vizet a saját hordójában, ami plusz locsolási lehetőséget biztosít akkor, ha többen vannak kint egyszerre és kevés a locsolótömlő.

Van még üres parcella a kertben?

 Jelen pillanatban nincs üres hely, 30 családnak van parcellája, ami körülbelül 50 négyzetméternyi terület parcellánként. A nyugdíjas tagoknak természetesen több idejük van a kertre, a családosok reggel, este vagy hétvégenként járnak ki locsolni. Nagyon lelkesek a tagok, mindenki örül a lehetőségnek, amit a Napkert ad számukra. Minket is nagyon boldoggá tesz a kertészkedés ezen az 50 négyzetméteren, élvezzük a saját termény fogyasztásának örömét.

 

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább