Közmeghallgatást tartottak Fóton – ezeket a témákat vitatták meg

by franciska

Fót Város Önkormányzatának képviselő-testülete november 25-én tartott közmeghallgatást a Vörösmarty Művelődési Házban, amelyen a lakosság és a helyi szervezetek képviselői jelentek meg.

Dr. Vass György polgármester köszöntötte a megjelenteket és röviden beszámolt az idei év legfontosabb fejlesztéseiről. Ismertette a főbb terveket is, a többi között a tanuszoda megépítését, a Príma üzletet, a bevásárlóközpont kialakítását, az egykori 100-as ABC hasznosítását, a MAFILM telephelyének bővítését 2 filmstúdióval, a Kalácska ház lebontását, a Fóti Zeneiskola új épületbe költözését. A polgármester hangsúlyozta, hogy a vezetőség minden pályázati lehetőséget megragad arra, hogy a fejlesztésekre pályázati úton támogatást szerezzen. Kiemelte a jelentőségét annak, hogy a városba települt cégekkel a személyes kapcsolatfelvétel és kapcsolatápolás rendkívül fontos, hiszen ezeknek a cégeknek az adójából nagyon sokat a fejlesztésekre tud költeni az önkormányzat, úgy, mint a sportcsarnok és a műfüves pálya kialakításánál is. A sportcsarnok mellett az Egészségház megépítése a következő prioritás, amely egy 2,6 milliárd forintos beruházás.

„A választás idején megígértük az idősek bentlakásos otthonának a bővítését, a szolgáltatóház építését, a városi uszoda és tanuszoda létrehozását, a kisalagi központ, valamint a városközpont kialakítását, szépítését. Ezeket ígértük, amelyekért folyamatosan dolgozunk. Mindezek mellett nagy szükség van a civil szervezetek munkájára, hogy egy erős közösség jöjjön létre a városban. A városvezetés összefog a civilekkel, támogatja őket. 25 civil szervezettel volt tárgyalásunk a múlt héten, melynek lényege, hogy minél eredményesebben kapcsolódjanak be a város munkájába” – mondta Dr. Vass György.

A polgármester válaszolt néhány írásban feltett kérdésre.  A Dózsa György út fejlesztésével kapcsolatban Dr. Vass György elmondta, hogy folyamatos tárgyalásban vannak a Magyar Közút Zrt.-vel annak érdekében, hogy a Dózsa György út a város tulajdonát képezze. Ha ez megtörténik, akkor lehet parkosítani, zöldesíteni ezt a részt.

330 00000 millió Ft kap az önkormányzat a Kossuth utca, a Hársfa és az Ybl Miklós utca aszfaltozására.

Az est folyamán sok lakossági kérdést tettek fel a jelenlévők. Felmerült az ABC, a bevásárlóközpont építésének kérdése, amire a polgármester azt válaszolta, hogy két kereskedelmi céggel is tárgyal az önkormányzat. Az egyik a Príma, ami nagy valószínűséggel elkezdi építeni 1800 négyzetméteres üzletét a buszfordulóval szemben lévő területen. A Príma mellett a bevásárlóközpontban olyan üzletek is megtalálhatók lesznek, amelyek nincsenek még Fóton, és a lakosság igényli. Jövőre már elkezdődik a bevásárlóközpont építése. A 100-as ABC hasznosításával kapcsolatban is tárgyalásokat folytat az önkormányzat egy élelmiszer kereskedelmi céggel, remélhetőleg jövőre már ebben is vásárolni tudnak a lakók.

A közmeghallgatáson felmerült témák többek között:

 • Zebrafestés az autóbuszállomással szemben. Az Illyés Gyula utca mellett sok gyerek halad el, nem biztonságos az úton az átkelés.

Bíró Zoltán alpolgármester megerősítette, hogy készül a gyalogos-átkelőhely. A Szent Imre úton megépítik a kimaradt átkelőhelyeket, és a Táncsics utcán is.

 • Keszihegy építési tilalom alá kerülésével kapcsolatban Bíró Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a tulajdonosok érdekét szolgálja az építési tilalom, hogy ne induljon meg az az építési szokás, hogy bárhova beépítenek, mint máshol. Dr. Vargha Nóra, környezetvédelmi tanácsnok elmondta, hogy a Keszihegy egy részén a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága egy ökológiai folyosót jelölt ki, mert ez a terület rendkívül gazdag árvalányhajfajtából, ezért ez az ökológiai folyosó természeti védettséget élvez, ezért itt nem lehet beépíteni.
 • Útfelújítással kapcsolatban is érkeztek kérdések, amelyekre reagálva az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az útfelújítási programnál létezik egy prioritás. Sajnos még több km belterület van, ahol nincs aszfalt, ezeknek kell először szilárd burkolatot kapniuk. Minden pályázati lehetőségen próbálnak ehhez forrást szerezni.
 • A MÁV állomáson kimaradt egy kis rész a töltés mellett, amely a gyalogosok számára veszélyes. Az alpolgármester válaszából kiderült, hogy mivel ez a MÁV területe, nem az önkormányzat tulajdona, ezért ezt a hivatal nem tudja orvosolni.
 • A kerékpárutakat is hiányolták a jelenlevők. Dr. Vass György kijelentette, hogy a Keleti Márton út és a városközpont között kerékpárutat szeretnének mielőbb építeni. Ennek a megvalósítását szorgalmazza az önkormányzat.

 • Panaszként merült fel, hogy a városban lévő jelzőtáblák több helyen nem pontosak, félrevezetőek, balesetveszélyesek. A polgármester a jelzőtáblák ellenőrzését indítványozta.
 • Arra a kérdésre, hogy a MÁV mellet miért vágtak ki sok fát, a polgármester azt válaszolta, hogy magánterületen lévő erdőgazdálkodásról van szó. A tulajdonos kivághatja a régi, öreg fákat, ha helyettük ültet is újakat. Látható, hogy ezen a területen rengeteg a csemetefa.
 • Az egyik lakos az üdülő övezetben, a Királydomb részen történt csatornaépítéssel kapcsolatban emelt kifogást, amit évekkel ezelőtt magánbefektető végzett, ezért őt terheli minden hiányosság.

 • Civilek kezdeményezésére 3500 aláírás gyűlt össze a LIDL-üzletlánc épülése mellett. Sokan nehezményezik, hogy miért nem LIDL-üzlet lesz Fóton.  Dr. Vass György tájékoztatta a lakosokat, hogy a plázastop törvény miatt a 2015 előtti években lehetett volna LIDL-t építeni. „Nekünk most ez a lehetőség van, hogy magyar üzletláncokat hozzunk ide, aminek az árukészlete legalább olyan jó, mint a LIDL-é és árban is nagyon kedvező!”
 • Arra kérdésre, hogy a sikátori bekötőúttal szembeni körforgalom miért nem épült meg, Bíró Zoltán alpolgármester azt válaszolta, hogy a Posta logisztikai központ sarkánál kellett volna megépülni ennek a körforgalomnak. A város vezetése megbeszélést kezdeményezett már a befektetési csoport vezetőjével, hogy újabb fejlesztés keretében épüljön ki a körforgalom, amely közel 420 millió Ft lehet. A Megyei Közútkezelő már látta a terveket, a kiépítésnek az az akadálya, hogy a körforgalom méretéhez képest pár négyzetméter hiányzik, hogy az megépíthető legyen.” A szabályozási vonalmódosítás elindult, biztosan megkapjuk a határozatot, hogy megépíthető legyen a körforgalom” – mondta az alpolgármester.
 • A városközpont kiépítésével kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy az a terve a városvezetésnek, hogy áttegyék az új városháza épületét a Vörösmarty térnek arra a részére, ahol jelenleg a pékség és más üzletek is vannak. A kereskedelmi egységek pedig az egykori 100-as ABC mellé kerülnének szemben az új városházával.

Azok, akik nem voltak jelen a közmeghallgatáson, de a kérdéseiket írásban tették fel, hamarosan a város honlapján, a fot.hu oldalon találhatják meg a válaszokat.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább